Mer skole for pengene

Sommerlyst skole i Tromsø (hvor jeg forøvrig var elev fra 1997-2000). En skole som trenger et betydelig renoveringsarbeid.

Venstre har foreslått et viktig tiltak for å få mer skole for pengene. Vi vil bruke offentlig-privat samarbeid (OPS) for å få en ny Sommerlyst skole raskere og billigere. Å lese Pål Julius Skogholts (SV) kritikk av vårt forslag er nokså illustrerende for sosialistenes manglende vilje til nytenkning og modernisering. For å understøtte sine argumenter bruker han den marxistiske tenketanken, Manifest. For å understøtte våre argumenter bruker Venstre forskningsrapporter fra SINTEF.

OPS er et forpliktende partnerskap mellom næringslivet og det offentlige. Når offentlig-privat samarbeid (OPS) strekker seg over et livsløp, oftest 25 år eller mer, omtales det også som livsløpskontrakter. En livsløps/OPS-kontrakt innebærer at private prosjekterer, bygger og drifter bygget/anlegget for så å tilbakeføre det til det offentlige etter en viss tid. Det offentlige får en fast pris for utbygging og vedlikehold, og utbygger tar risikoen som eventuelle endringer eller utsettelser innebærer. Man er også sikret at utbyggingen skjer i fullt samsvar med en livsløpsanalyse og kommunen reduserer risikoen betydelig. For eksempel har Tromsø kommune vært nødt til å betale flere titalls millioner ekstra for overskridelser ved utbygningen av skoler på Fagereng og Tromstun. Erfaringer fra Oslo, hvor Venstre fikk igjennom tre OPS-prosjekter, viser at kommunen har fått høy kvalitet, sikret vedlikehold og har spart penger. Dermed kan kommunen frigjøre midler til å satse på det viktigste i skolen; innholdet.

Saken om Sommerlyst skole er et godt eksempel på hvordan feilslått sosialistisk politikk ser ut i praksis. Skolebygget preges av et sterkt forfall og holder ikke den kvaliteten de 540 elevene, deres foresatte og skolens ansatte kan forvente av skoleeieren, Tromsø kommune. Dette er et dessverre et resultat av at politikerne ikke har prioritert penger til vedlikehold. I kommunestyremøtet 27.mai 2009 skrøt de rødgrønnes politiske leder for skole og utdanning, Vibeke Ek, over at de hadde kuttet i vedlikeholdsbudsjettet: ”Frp sier at vi ikke kutter i utgifter. Det stemmer ikke. Vi kutter betraktelig på vedlikehold av kommunal eiendom”, sa hun. OPS ville nettopp vært en buffer mot slike enkle vedlikeholdskutt. Jeg skjønner at Skogholt ikke vil modernisere og omorganisere driften av kommunen og heller kutte i vedlikehold, men det er fryktelig dårlig forvaltning av innbyggernes verdier.

En kunnskapsskole hvor vi løfter ambisjonsnivået for skolen gjennom å satse på læreren er en av Tromsø Venstres aller viktigste saker ved dette valget. Da må vi også skolebyggene holde en kvalitet som vi kan være stolt av. Venstre vil ha ferdigrealisert Sommerlyst raskt i løpet av neste kommunestyreperiode, og da er OPS et godt virkemiddel. Ikke bare får vi raskere gjennomføring, men også mer skole for pengene. Venstre vil bruke dette overskuddet til å reinvestere i skole og kunnskap. Det fortjener byens elever!

Jonas Stein Eilertsen, 1.kandidat Tromsø Venstre

Reklame

1 kommentar

Filed under Skole

One response to “Mer skole for pengene

  1. Tilbaketråkk: Eit stykkje av verda » Heller eige enn leige

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s