Jødehat i Norge

Et typisk eksempel på antisemtisk propaganda i Tyskland på 1930-tallet

NRK har de siste dagene vist to rystende reportasjer om økt jødehat i Sverige og i Norge. I Malmø kan man se reportasjen om den jødiske familien som flyktet fra pogromene i Øst-Europa til trygghet i Sverige i 1890. I dag flykter familien fra Malmø i Sverige av frykt for sin egen sikkerhet.

Nesten enda mer skremmende er reportasjen fra Norge. Hverken den jødiske familiefaren eller noen av lærerene tørr å stå fram med navn eller bilde. Etter min og mange andres mening er det sjokkerende. Dette viser en unnfallenhet overfor trakasering av jøder som jeg hadde håpet at vi aldri noen gang skulle se igjen på norsk jord. Reportasjen viser at det er spesielt muslimsk ungdom som står for denne trakaseringen, men jeg frykter at også mange etnisk norske ungdommer direkte eller indirekte tillater antisemittismen å vokse fram i Norge.

Det var skremmende å følge demonstrasjonene i Oslo mot Israels angrep på Gaza. I den såkalte fredlige demonstrasjonen ble det ropt slagord som: «Død over jødene». Jeg er ikke enig i all den politikken som Israel står for, men det har lenge bekymret meg hvor unyansert og polarisert debatten rundt Midtøsten-konflikten har vært i Norge. Det er klart at den norske mediedekningen gir et klart bilde av at palestinerne er de snille og israelerne (jødene) er de slemme.

Gerhard Helskog har skrevet et tankevekkende blogginnlegg om en rapport til det amerikanske utenriksdepartementet som  fremhever det den synes er usympatisk i Norge. Sånn som at høyt profilerte og respekterte nordmenn tilsynelatende setter likhetstegn mellom etnisitet og menneskelige egenskaper. Satt på spissen er vi ved et spørsmål som burde vært dødt sammen med nazismen: Tenker og handler alle jøder likt?

During January both a former prime minister and a high-profile commentator on foreign policy were accused of making anti-Semitic comments. Their statements, which questioned the ability of the United States to be objective in its Middle East policy because of high-ranking Jews in the U.S. government, were criticized as blurring the line between being Jewish and support for Israeli government policy.

Den norske «er det så nøye» holdningen viser seg også når en betrodd norsk diplomat sprer grovt sjikanøse tegninger av et annet folk til allmenn latter, uten at det tilsynelatende får noen konsekvenser:

In mid-January, a first secretary at the country’s embassy in Saudi Arabia used a government system to e-mail a chain message with images likening Israeli soldiers to soldiers of Nazi Germany.

Det er ikke bare muslimer som er kommet til Norge med et sterkt jødehat. De aller fleste muslimer i Norge er tolerante og tar sterk avstand fra jødehets, slik som skjedde på et dialogmøte arrangert av Abid Raja. Åmås oppsummer  behovet for nettopp dialog. Det bør være målet for  å løse konflikten.

Likevel er vi kommet i en helt uholdbar situasjon hvor norske jøder er redd for å vise sin identitet. Det er gjennom de siste tiårene skapt et klima for ordskifte i Norge som har bidradd til å legitimere antisemittisme. Jostein Gaarder har skrevet en anti-Israel kronikk som er gjennomsyret av antisemittisme. Mads Gilbert og Torstein Dahle mener Israels politikk på Gazastripen kan sammenlignes med Warsawa-ghettoen. Dagbladet har en meget god artikkel som viser hvorfor det er historieløst å sammenligne Gaza med  Warsawa. Det skytes raketter fra Gaza mot israelske sivile og ingen fornuftige mennesker kan tro at Israel har et mål om å utslette alle palestinere, slik Nazi-Tyskland systematisk ville utslette alle jøder.

Det må gjøres noe raskt for å stoppe det gryende jødehatet i Norge. En god start hadde vært om man ikke bare diskuterte hvordan man skal stoppe muslimsk ungdom med klare antisemittiske sympatier (selv om det også er viktig), men også tok på alvor hvordan spesielt venstresiden i Norge har vært med å bidra til et antisemittisk klima i den offentlige debatten. Synspunkt som dessverre altfor ofte har fått stå uimotsagt. Et glimrende innlegg som forklarer hvordan norske jøder ser på den voksende antisemittismen er skrevet av Mona Levin. Å leve uten frykt. Det får stå som siste ord i denne omgang.

Årsaken til at man sammenligner dette tror jeg kan bero på at mange vet alt for lite om Holocaust. I all propagandistisk krig forsvinner ganske mye av sannheten, og man tyr gjerne til sammenligninger for å gi uttrykk for en frustrasjon. Jeg tror mange egentlig ikke vet hva de snakker om. Den grunnleggende forskjellen er at den nasjonalsosialistiske politikken mot jøder var et tilintetgjørelsesprosjekt. Jødene skulle forsvinne fra vår klode, sier Lorenz.
Reklamer

19 kommentarer

Filed under Menneskerettigheter

19 responses to “Jødehat i Norge

 1. Robert S

  Det er helt åpenbart at israels gjentatet og systematiske overgrep må ta mye av skylden for mye av hetsen mot jødiske miljøer. Dette skyldes blant annet at de jødiske miljøene bare i svært, svært liten grad har tatt avstand fra krigsforbrytelsene. Dette er en del av FORKLARINGEN, men ingen UNNSKYLDNING. Skal vi komme til bunns i dette må vi våge å se hele bildet. Hets og trakassering er aldri og på ingen måte akseptabelt, enten det retter seg mot jøder, buddhister, muslimer, katolikker eller kristne.

 2. Claes Thure Moberg

  Det du beskriver är över huvud taget inte frågan om klassisk anti-semitism. Det är frågan om en försvarsmekanism hos Judar som upplever det som obehagligt när fler och fler kritiserar staten Israels politik.

  Det är inte något annorlunda än hur Norrmän bemötte Tyskar 20-30 år efter kriget. Eller hur Amerikaner tyckte det var obehagligt att resa i Europa under VietNamkriget. Eller när vita Sydafrikaner gärna uppträdde med dubbla pass under Apartheidtiden.

  Staten Israel är i dag den enda helt öppet rasistiska staten i hela världen. En stat där endast Judar skall ha fulla medborgerliga rättigheter. En stat som under 60 år har haft som politik att fördriva ett annat folk från sitt land för att sedan ta över det.

  Självfallet upplever Judar det som obehagligt när fler och fler världen runt kritiserar staten Israel. Även om de själva bor och verkar någon helt annan stans och inte har något som helst ansvar för den förda politiken. De kanske inte heller solidariserar sig med den.

  Men från officiellt Israeliskt håll har man valt att beteckna varje kritiker som Antisemit. Till och med president Obama som ju är ganska slak i sin kritik betecknas som Judehatare. Och med det tänkesättet är det inte märkligt att de finner Antisemiter överallt. Även i Sverige och Norge.

 3. Miryam

  I norge så er det bare ikke jødehat, men også hat mot muslimer, jødene føler seg truet når de går på skole sammen med muslimer, og det samme føler mange muslimer også. Det finnes utrolig mange som ikke respekterer mange religioner eller utleninger. Vi må ikke bare stoppe jødehetsen men også hetsen mot muslimer eller andre religioner. Det er ikke bare jødene som føler seg truet her!

 4. Abraham

  «Vi må ikke bare stoppe jødehetsen men også hetsen mot muslimer eller andre religioner. Det er ikke bare jødene som føler seg truet her!»

  Miriam! Fortell meg hvor i Oslo muslimer blir kalt «jævla muslimsvin!» eller «muslimpakk!» av jødisk ungdom.

  Hvor er de jødiske ungdommene som stiller seg opp på Universitetsplassen og truer den norske befolkning med 11. september-terrorisme?

  Hvor finnes de jødiske voldelige gjengene, som skyter på hverandre i Oslos gater?

  Hvor er det jødiske «moralpolitiet», som forteller andre hvordan de skal gå kledd, hva de skal spise og hvem de kan være kjæreste med?

  Hvor mange jødiske drosjesjåfører var det blant de over 2000 som ble tatt for skattesnyteri?

  Saken er den, Miriam, at «hetsen mot muslimer» har et virkelig grunnlag. Muslimers hetsing av norske jøder, derimot, er ren rasisme.

 5. Anders

  Hva med tiltak mot jødenes undertrykkelse og tortur av palestinere?

 6. Abraham

  Til Anders!

  Hvor i Norge driver jøder med «undertrykkelse og tortur av palestinere»?

  Vet du det, eller er du bare en antisemitt som ikke skyr noen midler for å sverte jødene?

 7. Thor

  hets mot religion? religion er da ikke beskyttet av noe som helst. Viss jeg vil hetse en religion er jeg i min fulle rett til å gjøre det. Jeg kan kritisere latterligjøre og hate en religion eller kultur så mye jeg vil. Rasisme er bare ett faktum viss den rettes mot personer på grunn av deres hudfarge/rase.

  Nei religioner og kulturer som er latterlige, hatske og absurde bør og fortjener å bli hetset latterligjort trakkasert og kritisert ved hver eneste sving. Religion må tråkkes så langt ned i søla at den ikke har noe rom i det offentlige slik vi i vesten har gjort med kristendommen, og MÅ gjøre med islam før den har noe plass i vår kultur.

  Når det gjelder jødehetsen som muslimene holder på med så er det grunnet i koranen og deres rassistiske intolernate religion ikke noe annet.

 8. Anders

  Til Abraham!

  Mossad drepte en uskyldig palestiner på Lillehammer i 1973, og de impliserte ble dømt for mordet. Etter mange år erkjente Israel at Mossad sto bak mordet ved å betale erstatning til offerets familie. Jødene driver undertrykkelse og tortur mot palestinere på Vestbredden og i Gaza – på ulovlig okkupert område – og fortsetter med folkerettsstridig bebyggelse i de okkuperte områdene. (Det hører med til historien at israelsk høyesterett i årtier har godkjent tortur mot palestinere som er fengslet uten lov og dom).

  For øvrig er det jo en velkjent taktikk å stemple alle som er kritisk til Israels blodige opptreden for antisemitter. Da slipper man å argumentere.

 9. Alamir

  Anders:
  Hva har denne saken fra 70-tallet med at jødiske barn får drapstrusler på norske skoler i dag?
  Er disse barna ansvarlige?

  Det virker som om du synes det er helt rettmessige trusler.

 10. Hvordan kan man rettferdiggjøre hetsing av norske, jødiske skolebarn pga. staten Israels politikk? Jeg mener at Israels politikk er blitt betydelig svartmalt i norske medier, men uansett hva man mener om Israels politikk, så er det jo helt grusomt at man i Norge i 2010 mobber jødiske skolebarn fordi de er jøder. Rasisme er uting uansett.

  Forøvrig gode innlegg fra Abraham og Alamir.

 11. Naomi

  Anders;

  Hvorfor trekker du inn det som skjer på Vestbredden, når saken handler om det som skjer i Norge??

  Det er langt i fra bare muslimer som driver antisemitisme i norske skoler. Norsk ungdom liker å tro at alt som skjer i media er virkeligheten. De kan nesten kalles muslimer selv, slik de holder på med antisemitisme. (og nå mener ikke jeg at ALL norsk ungdom er slik).

 12. xibit

  til Abraham

  om det hadde vært 100000 jøder i Norge. da hadde de lagt helvete for deg.

 13. Tintin

  @ Thor: «Religion må tråkkes så langt ned i søla at den ikke har noe rom i det offentlige slik vi i vesten har gjort med kristendommen, og MÅ gjøre med islam før den har noe plass i vår kultur.»

  – Isåfall må vi huske på å tråkke troen på engler, engleskoler og alle som har med det å gjøre også langt ned i søla.

  @ Claes Thure Moberg: Siden jeg er imot Saudi-Arabias politikk er det derfor greit dersom jeg går rundt og slenger med leppa, er voldelig og truer muslimske barn i nabolaget mitt i Oslo?

 14. margit

  Kjære Gud, la oss få kun en religion å forholde oss til på denne planeten vi bor på. Amen.

 15. Casper

  For ordens skyld….

  Muslimer kan ikke være anti-semitter, da de selv er Semitter….

  De kom ikke vandrende ut fra intet i 1948…..

 16. Norsk politi

  En religion skal bli: Islam !!!

 17. Jan Arild

  Jeg forrakter jødedommen og dens tillhengere, disse onde tyvene som stjeler land fra andre har jeg ingenting til overs for. Kanskje kan denne ekle jøderepresentanten Anne Sender snart fatte at om Israel slutter å drepe uskyldige, slutter å stjele land og ikke minst holde en avtale i mer enn 5 min, da vil kanskje ikke så mange syns hun representerer verdens ondeste religion/nasjon. Jøder og Israel sjokkerer meg med sitt barbari, hvorfor er jeg en rasist når jeg reagerer med avsky? Jeg reagerte med avsky da jeg fikk vite hva nazistene gjorde mot jøder og andre under 2. verdenskrig. Skal det ungås at skjer en gang til så må jødene/Israel slutte å oppføre seg slik de gjør nå.
  Men de finner nok en eller annen muslim å skylde på som vanlig..

 18. Madeleine

  Alle ser på jødene som »uskyldige mennesker» ja, de var uskyldige i 2.vk. Hitler drepte mange jøder. Skolene i Norge tar med elever på tur til polen for å se hvor uskyldig jødene var den gangen, men hvorfor tar de ikke med elevene til gaza for å se hvor uskyldig de er!!?? Jødene har ikke lært hvordan det er å bli drept, de ble torturert og drept av tyskerne men se hva de gjør nå da? Er dem uskyldig nå??

 19. Madeleine

  Det eneste israel gjør , er å okkupere små land.. hahah feiginger ass

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s