Kunne Spotify vært norsk?

spotify_logoDette innlegget stod på trykk i Aftenposten 28.08.09.

Det svenske selskapet Spotify kan på mange måter sees på som den ideelle bedriften i fremtidens kunnskapsøkonomi. Idéen er at kunder lovlig kan streame musikk over nettet mot å høre litt reklame eller betale 99 kr i måneden. Et genialt konsept som på sikt har potensiale til å utkonkurrere ulovlig fildeling og gi millioner av mennesker tilgang på et unikt kulturtilbud.

Men er det bare tilfeldigheter som gjør at Spotify er svensk og ikke norsk? Dessverre er det ikke slik. Spotify verdsettes til 1,5 milliarder norske kroner, fordi bedriften har en meget god idé. Men pr.dags dato er ikke Spotify en bedrift som tjener penger. Hvis bedriften hadde vært norsk ville eierne likevel vært nødt til å betale 16 millioner i formueskatt. Hvordan skulle de gjort det? Sannsynligvis ville gründerne vært nødt til å selge deler av sine aksjer eller så ville bedriften vært nødt til å legge fremtidige investeringer på is. Det står stor respekt av gründeren, Jon S. Von Tetzchner, som har bygd opp Opera Software i Norge. Men han har ved flere anledninger også påpekt at han verdt eneste år har vært nødt til å selge seg ned i sin egen bedrift for å kunne betale formueskatt. Er dette god næringspolitikk?

Den rødgrønne regjeringen har tenkt å bruke formueskatten som sin viktigste sak i denne valgkampen. Sannheten er at det er en særskatt som nesten kun brukes i Norge. I Sverige var det sosialdemokratene som fjernet skatten, nettopp fordi den rammet så hardt nye små og mellomstore bedrifter.

Venstre er glad i små og mellomstore bedrifter og vil jobbe for å gjøre det lettere for dem. De nye store kunnskapsbedriftene vil starte opp som småbedrifter og deretter vokse. Da er det viktig at vi som ønsker å ta steget over i kunnskapssamfunnet og morgendagens økonomi legger til rette for småbedrifter. En god start på en bedre næringspolitikk ville vært å starte utfasingen av formueskatten i neste stortingsperioden. Dette er nok en god grunn til at den rødgrønne regjeringen bør byttes ut etter valget.

Jonas Stein Eilertsen, 2.stortingskandidat Troms Venstre

Reklamer

7 kommentarer

Filed under Økonomi, Informasjonssamfunnet, Næringsliv

7 responses to “Kunne Spotify vært norsk?

 1. Gjermund

  Nei, Spotify (eller Google el.) kunne ikke vært norsk av en anne grunn også.

  De fleste store IT bedrifter har startet i garasjen. Dell f.eks. startet i en garasje.

  Hadde det derimot skjedd i Norge så hadde Plan & Bygningsetasjen kommet og jaget deg!

 2. Mats

  Nå har faktisk Spotify aksjen økt med 3600% (ja du leste riktig), så dette er et dårlig eksempel.

  Plateselskapene gikk inn med 100.000,- i noe som «kan» bli ett alternativ til piratkopiering, ihvertfall for en liten stund. Og det er vel her nøkkelen er, ikke om man «skaper» noe levedyktig.

  Alternativt kunne man økt kapitalskatten med 1 prosentpoeng, og nesten fått inn like mye.

 3. Yngvar

  Du har et poeng, men et lite et. Har du hørt om Aspiro og deres Wimp? En direkte konkurrent til Spotify, med Platekompaniet og Telenor som partnere? Aspiro er et norsk selskap.

 4. @Yngvar For å være helt ærlig så tror jeg ikke eierne av Wimp synes at formueskatten gjør det enklere for dem. Opera Software viser jo at det går ann å lykkes i Norge, fordi vi har mye godt utdannet arbeidskraft og god IKT-infrastruktur. Men som jeg også skriver i innlegget så har det vært en utfordring for eierne av Opera å være nødt til å selge seg ned i sitt eget selskap for å kunne betale formueskatt.

 5. Mats

  Ja, jeg har hørt om Wimp. En norsk Spotify kopi. Jeg tror ikke det er på grunn av den manglende formueskatten at Spotify kom med programvare for iPhone (AppStore) før Wimp. Heller ikke at Spotify er mye bedre til å markedsføre seg selv, med blant annet gratistjenesten.

  Jeg tar poenget ditt, men svenskene er rett og slett bedre på en del områder 🙂 Formueskatt eller ikke 😉

 6. Tilbaketråkk: Bjørn Stærks blåblogg » Arkiv » Arbeiderpartiet – partiet som gjorde seg selv overflødig

 7. Tilbaketråkk: På tide med næringspolitikk « Jonas Stein Eilertsen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s