Hva valget egentlig burde handle om

Valget burde handle om kunnskap, grønn fremtid og modernisering

Valget burde handle om kunnskap, grønn fremtid og modernisering

Venstre skal ikke gå inn i stortingsvalgkampen med mer penger til alt, eller lettvint retorikk om ”enten mer fellesskap eller mer skattelette”. Vi går inn i valgkampen med tre viktige politiske saker: Vi ønsker å skape et samfunn med betydelig lavere klimagassutslipp, bygge det norske kunnskapssamfunnet og gjennomføre en større velferdsreform.

Vi er inne i urolige økonomiske tider, og mange er bekymret for om de skal klare å betale ned lån og regninger. Det viktigste for norsk økonomi nå er å få renta ned, og det gjør man ikke ved uansvarlig pengebruk – men gjennom å prioritere.

Venstre vil i neste stortingsperiode prioritere miljø, skole og forskning og en velferdsreform, hvor kommunene skal få løse flere velferdsoppgaver – ikke færre. Hvorfor?

Venstre vil ha desentralisering og mer lokalt demokrati. Kommunene må gjøre mer, staten mindre. Ikke minst gjelder det i helsesektoren. Venstre vil ha en helhetlig velferdsreform gjennom sterkere og større kommuner, med flere oppgaver. Kommunenes behov er ulike, og vettet er heldigvis godt fordelt utover landet.

Det er ikke olje Norge skal leve av i fremtiden, det er kunnskap. Derfor er det kunnskap Venstre vil prioritere. I skolen vil vi prioritere gode lærere fremfor varme måltider og innhold i timene fremfor flere timer. Vi vil ha flere og bedre lærere, gjennom en systematisk etterutdanning av lærere og 5-årig allmennlærerutdanning og stipend til mastergradsstudenter som vil jobbe som lærere.

For Venstre er forskning av overordnet viktighet og betydning for innovasjon, verdiskaping i framtidas Norge. Venstre skal være det partiet som satser mest på forskning i kommende budsjetter. Men forskning dreier seg ikke bare om økte bevilgninger. Minst like viktig for Venstre er det å tydeliggjøre hvor viktig forskning er som investering i framtida, og den grunnleggende betydning forskning er for vårt næringsliv og kultur. Kunnskapsøkonomien vil gi oss flere gründere og nye bedrifter og en større kake å fordele.

Miljøkrisen har forsvunnet til fordel for finanskrisen, men jeg vil minne om at miljøkrisen fortsatt vedvarer. Verdensøkonomien vil ta seg opp igjen, det vil ikke miljøet gjøre. Her må det handles. Venstre har satt seg ambisiøse klimamål, og vil redusere norske klimautslipp med minst 20% innen 2020. For å få dette til må vi blant annet ha en omlegging fra fossil til fornybar energibruk i alle sektorer. Dette kan gjøre fornybar energi til den neste store næringen i Norge.

Valget i 2009 er ikke et valg mellom rødt eller blått, Jens eller Jensen. Det finnes en tredje vei i norsk politikk. De virkelige alternativene finnes i det liberale sentrum.

Reklamer

2 kommentarer

Filed under 1

2 responses to “Hva valget egentlig burde handle om

  1. Jonas. Du har rätt i att det finns en tredje väg som leder vid sidan av både Jens och Siv. Det vill säga det liberala centrum. Men det finns också en annan tredje väg vid sidan av Jens och Siv. Den heter yttre vänstern i form av Rødt och SV. Det finns ännu en tredje väg i form av att det kristenkonservativa KrF ensamma tar maketen och sin form av paradis. Alternativt erbjuder undertecknad sig att blir diktator. Och jag utlovar definitivt Paradis – Nu.

    Problemet är bara att inte någon av de tredje vägar som jag listar upp ovan har realistiska chanser att bli verkliga. Och då har det en viss betydelse vad Venstre har för «Plan B». Precis som vi borde få veta vad Jens har som «Plan B». Dess värre har herr Sponheim vid upprepade tillfällen antytt att när «Plan A» har fallit så stödjer man Jens framför än Siv. Och då har vi lik förb***** en AP-regering. I en eller annan form. Alldeles oavsett om väljarna önskar en borgerlig regering.

  2. Kun 2 prosent av Venstres velgere vil ha Frp i regjering: http://www.vl.no/valg/article4537809.ece

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s