10 gode grunner til å velge Venstre fremfor Ap

John F. Kennedys tanker om hvorfor man bør være stolt over å være liberal.

John F. Kennedys tanker om hvorfor man bør være stolt over å være liberal.

Det finnes noen gode grunner til å stemme AP. I likhet med Venstre har AP vært pådrivere for en kjønnsnøytral ekteskapslov, og sosialdemokratene fortjener ros for at de sammen med SV, SP, Venstre og Høyre sikret dette. Men alle som bryr seg om liberale verdier har enda flere grunner til å velge Venstre fremfor AP. Her kommer 10 av dem.

1. Arbeiderpartiet er et av de minst miljøvennlige partiene i Norge. De kastet Venstres siste miljøvernminister og resten av Bondevik I-regjeringen på gasskraftsaken i 2000. Denne regjeringen er fremdeles den første regjering i verdenshistorien som har gått av på en miljøsak. I denne regjeringen har AP slått ny norgesrekord i utdeling av oljelisenser. De er uklare om oljeaktivitet utenfor Lofoten og Vesterålen. Venstre har stilt ultimatum mot slik oljeaktivitet.

2. Arbeiderpartiet samarbeider nært med LO. AP får mange millioner kroner fra LO, som igjen får posisjoner i AP og politikk satt i system. Dette er udemokratisk fordi langt ifra alle LO-medlemmer stemmer AP. Mange stemmer til og med FrP. Venstre er uavhengig av særinteresser og jobber for et godt samfunn for alle borgere. Venstre er et sterkt talerør for enkeltmennesker som ikke bare de har store organisasjoner eller ressurser i ryggen.

3. Arbeiderpartiet vil beholde formueskatten. Venstre vil fjerne en uheldig norsk særskatt som rammer små og mellomstore bedrifter, minstepensjonister og selvstendig næringsdrivende hardt. Les mer her, her og her.

4. Arbeiderpartiet har strammet inn norsk asylpolitikk. Venstre vil føre en human asyl- og innvandringspolitikk, og ikke minst sikre grunnleggende rettigheter for mindreårige asylbarn. Les mer her.

5. Arbeiderpartiet har innført hvileskjær i høyere utdanning. Venstre vil satse på kunnskap og forskning for å bygge kunnskapssamfunnet. Det er ingen partier som prioriterer kunnskap høyere enn Venstre, enten det gjelder penger eller mangfold til utdanning og forskning. NHOs organisasjon for kunnskaps- og teknologibedrifter – Abelia – har hele to ganger dette året kåret Venstres kunnskapspolitikk til den beste i landet.

6. Arbeiderpartiet er tilhengere av statskirken. Venstre vil skille stat og kirke for å sikre en sekulær og livssynnøytral stat. Det bør helt og holdent være opp til den enkelte å bestemme hvilke religioner han eller hun skal forholde seg til. Det er noe grunnleggende galt med en stat der Trond Giske har vetorett ved utnevnelse av ledere for religiøse trossamfunn.

7. Arbeiderpartiet vil gjøre størstedelen av klimagassutslipp gjennom å kjøpe klimakvoter. Hvis alle gjør dette, vil kvotemarkedet ødelegges. Venstre mener at verdens rikeste land har en moralsk plikt til å vise hvordan man kan bygge et lavutslippssamfunn. Hvis vi ikke gjør det, hvem skal da gjøre det?

8. Arbeiderpartiet vil ha statlig leggetid kl. 02 gjennom reguleringer i alkoholloven. Venstre mener at dette er noe kommunene bør bestemme selv. Hvorfor skal en Oslo-velger bestemme når en som bor i Alta skal hjem fra byen?

9. Arbeiderpartiet vil bruke flere titalls milliarder på at staten skal kjøpe seg opp i norske bedrifter. Venstre vil heller gi fornuftige skattelettelser til næringslivet, slik at det klarer seg på egenhånd. Det er uryddig og urettferdig at staten eier for mange bedrifter. Venstre mener at staten eier nok på Oslo Børs og vil heller at vi skal selge oss ned.

10. Arbeiderpartiet er sosialdemokrater. Venstre er liberale. Les mer om forskjellen her.

Reklame

4 kommentarer

Filed under Ideologi

4 responses to “10 gode grunner til å velge Venstre fremfor Ap

 1. Mange gode poenger her!

  Hvis man skal pirke litt (og det skal man), så er det vel grunn til å tro at Bondevikregjeringen kommer til å fortsette – i all framtid – med å være den første regjeringen som har gått av på en miljøsak. («Denne regjeringen er fremdeles den første regjering i verdenshistorien som har gått av på en miljøsak.»)

 2. Stian Rolfsen

  Og det skal de egentlig være litt stolte over…

 3. Eivind

  litt pirking…

  «7. Arbeiderpartiet vil gjøre størstedelen av klimagassutslipp gjennom å kjøpe klimakvoter. Hvis alle gjør dette, vil kvotemarkedet ødelegges.

  hvis alle gjør dette, vil ikke kvotemarkedet ødelegges, men kvoteprisene vil gå opp, og det blir i større grad mer lønnsomt å kutte utslipp enn å kjøpe kvoter. Hvis Norge bruker 1 mrd på å kutte egne utslipp istedet for å kjøpe klimakvoter for pengene, vil Norges utslipp reduseres, men verdens totale utslipp vil bli mindre ved kjøp av klimakvoter, evt. ved å bruke pengene på miljøtiltak i andre land.

  «Venstre mener at verdens rikeste land har en moralsk plikt til å vise hvordan man kan bygge et lavutslippssamfunn.»

  Å mene dette er en ærlig sak, men dette må ikke bli det viktigste miljømålet for Norge. Jeg vil tro de fleste er enige om at det viktigste er å unngå en ny klimakrise, da har vi ikke tid til å sitte på vår høye hest og være fornøyd med at vi selv er så flinke, hvis vi ikke får med oss resten av verden. Utslippene må kuttes der det hurtigst og billigst mulig kan kuttes, istedet for å bruke enorme summer på marginale kutt i Norge. Hvis venstre er så opptatt av klimautslipp, vil det være mest hensiktsmessig å fokusere på å redusere det globale utslippene, og la Norge putte pengene der det monner mest.

  til en viss grad gjelder dette innspillet punktet om gasskraftverk og oljeboring, fokuset burde være på reduksjon i kullkraft og andre langt mer kostnadseffektive miljøtiltak. Kull er langt mer forurensende enn gass og olje.

 4. Och detta är mina kommentarer:

  1. Norsk miljöpolitik innebär i huvudsak stora ord och lite handling. Och när man handlar går man in på jättelika symbolprojekt med liten total effekt. Men skall man göra åtgärder som verkligen märks så krävs krafttag genom hela systemet. Och det har ännu inte något parti modet att kräva.

  2. Att AP gör som LO vill är inte märkligt. AP kan man se som LO:s politiska gren. Det är i praktiken samma organisation.

  3. Ett bra krav – Men får oppositionen inte genomslag för sina krav på att ta bort förmögenhetsskatten så bör man vara pragmatiska. Föreslå att reformera skatten så man får väck de värsta avarterna.

  4. Oavsett om man skall ta emot färre eller fler flyktingar så är det lika viktigt att reformera asylpolitiken i grunden. Att hantera några tiotusental med flyktingar har blivit en födkrok för att inte säga en industri. Hur det kan ta flera år att räkna ut om någon skall få stanna eller ej är en ren skandal.

  5. Hela utbildningssystemet från barneskola till universitet och högskola är den viktigaste framtidsfaktorn. Men systemet får inte vara en förvaringsplats för att hålla folk borta från arbetslöshetsstatistiken. Tromsø och resten av de större städerna är fullproppat med akademiker som inte har en nubbechans att få jobb genom sina studier. De har bara kostat pengar och genererat stora studieskulder.

  6. Få väck statskyrkan fortast möjligt.

  7. Man måste tänka effektivitet. Utsläppen är globala. I stället för svindyra prestigeprojekt borde man använda pengarna till att få väck de största och värsta utsläppen i fattigare länder. När det gäller gaskraften så debatterar man fel sak. Att anlägga ett gaskraftverk på en förblåst udde ute på Västlandet och använda kylvattnet till att värma upp fiskarna är idiotiskt. Ett kraftverk skall ligga inne i en stad och kylvattnet skall användas till centralvärme. Så gör man i miljömedvetna länder.

  8. SV, AP och KrF har en gemensam filosofi som går ut på: «Vi vet vad som är bäst för dig. Och om du inte gör så som vi vill så skall vi tvinga dig.»

  9. Som situationen är nu håller Norska staten på att bli ägare av i stort sett hela landet. Något som sätter det ekonomiska systemet ur spel. Systemet kan närmast beskrivas som inavel. Det som saknas i Norge är kapitalstarka investorer. Men det skulle också behövas långt mer utländskt ägande just för att skapa lite «nytt blod».

  10. Vem som bekänner sig till vilken -ism är bara en lek med ord. På många sätt är FrP lika mycket liberaler som V. Precis som SV, SP och KrF är lika mycket socialdemokrater som AP. Både det Svenska Folkpartiet och det Norska Venstre kallar sig liberala. Men det är lika stor skillnad mellan de två partierna som det är mellan V och FrP.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s