10 gode grunner til å velge Venstre fremfor SV

sponheimDet finnes noen gode grunner til å stemme SV. I likhet med Venstre har SV et sterkt miljøengasjement, en human og rettferdig asylpolitikk og de bryr seg om samfunnets verst stilte. Men for alle som bryr seg om disse sakene er det enda flere grunner til å velge Venstre fremfor SV. Her kommer 10 av dem.

1. SV er mot norsk deltagelse i Afghanistan. Venstre mener at verdenssamfunnet og NATOs tilstedeværelse i Afghanistan er utrolig viktig for å sikre demokrati og menneskerettigheter. To millioner afghanske jenter får nå mulighet til å ta utdannelse, det ville aldri skjedd om ikke vi hadde vært der.

2. SV er mot EØS-avtalen. Venstre er grunnleggende positiv til de fire friheter som EUs felles marked bygger på. EØS-avtalen har vært utrolig viktig for norske bedrifter som eksporterer til Europa og også for ferierende nordmenn.

3. SV er mot NATO, som i over 60 år har sikret fred i Norge og nå bidrar til fredsbevarende operasjoner i Afghanistan og Kosovo.

4. SV er mot markedsøkonomien. Venstre er for en velfungerende liberal markedsøkonomi, som har vært nøkkelen til den fantastiske veksten vi har opplevd i dette landet etter krigen.

5. SV vil ikke redusere antall kommuner. Venstre mener det er helt nødvendig å gjøre en kommunereform for å kunne fortsette å opprettholde velferdssamfunnet og kunne tilby flere helsetjenester i kommunen.

6. SV vil fjerne statsstøtten til alle religiøse trossamfunn som ikke vil ansette homofile. Venstre vil ikke forby alt vi ikke liker. Det er viktig at religion fortsetter å være et privat anliggende.

7. SV vil legge ned Steinerskoler og andre friskoler. Venstre mener det er positivt med mangfold og at det finnes private alternativer til den offentlige skolen. Hvis foreldre ønsker å sende barna sine på friskoler må det være finansiert av det offentlige, slik at det ikke blir rikmannsskoler.

8. SV vil øke skattetrykket. Venstre vil skifte fra rød til grønn skatt. Det blir dyrere å forurense, men vi vil fjerne formueskatten, arveavgiften og kutte i inntektsskatten (gjennom å øke bunnfradraget).

9. SV vil at alle automatisk skal være organdonor. Venstre mener at din kropp ikke tilhører staten. Det er positivt om flere vil være organdonorer, men det bør skje frivillig.

10. SV er sosialister. Venstre er liberale. Sosialismen hører hjemme i historiebøkene – og bare der, som skrekkeksempel. Sosialismen har aldri vært vellykket, og vil heller aldri være det. Venstre er et liberalt parti som forstår at verdier må skapes før de kan deles.

Reklame

13 kommentarer

Filed under Ideologi, Unge Venstre, Venstre

13 responses to “10 gode grunner til å velge Venstre fremfor SV

 1. Nils

  Dette er mange gode argumenter, jeg har selv stemt SV i mange år samtidig som jeg er for EU og ser fordeler ved tilstedeværelsen i Afghanistan.

  Når jeg likevel antakelig vil stemme SV nok en gang er det fordi jeg er mer skeptisk til Venstres evt. regjeringspartnere enn til den rødgrønne gjengen…

 2. @Nils: Synes det var en ærlig tilbakemelding og takk for det. Jeg tror det blir best resultat ved at folk stemmer på det partiet de er mest enig med. Hvis du er mest enig med Venstres politikk, håper jeg du også stemmer på oss:)

 3. Du skriver her ingenting om velferdsstaten og hvordan dere mener den skal fungere i følge deres politikk. Om dere kommer til å sitte i en regjering, vil det bli sammen med partier som er grunnleggende imot alt en velferdsstat har å tilby folk. Privatisering av eldreomsorg, av skoler, av helsetilbud. Dette er SV sterkt imot og mener at vi i stedet for å liberalisere og selge ut landet vårt, må bygge landet på ny. At vi må bygge opp arbeidspasser innen miljøvennlig energiutvinning, bygge flere offentlige boliger slik at folk flest har et sted å bo til en rimelig penge, at en må styrke skoletilbudet og jobbe for å legge ned privatskolene(i hvert fall kan de finansiere seg selv) og bygge opp et land som viser omsorg for sine innbyggere.

 4. Fire av disse påstandenen er dirkete løgn og /eller fordreining av fakta, så jeg ville ikke lagt alt for mye vekt på dnene lista.

  nr. 9 er blank løgn, 6, 7, 8 er vridd helt ut av sammenhengen ift. til hva vi egentlig mener om sakene. Hva det dreier seg om, kan du lese i min kommentar under den helt identiske (!) blogposten på tredjevei.no

 5. Kjetil Kjernsmo

  Jeg har sterkt vurdert å stemme Venstre i år, selv om jeg normalt har vært SV-velger. Forrige gang stemte jeg ikke, etter å ha mistet respekten for et samlet politisk miljø. Det er særlig lyspunkter i hvordan noen få politkere klarer å se slike ting som datalagringsdirektivet og annet totalitært svermeri, som digital rights management, for hva det er som har gjort meg noe mer optimistisk. Venstre har gitt solide bidrag her. På Aftenpostens valgkalkulator kom jeg også ut på venstres side, selv uten at det var noen særlig viktige saker.

  Aller helst hadde jeg sett en rød-grønn mindretallsregjering uten Trond Giske (som jeg oppfatter som en ekstremt maktarrogant broiler) med Venstre i en solid vippeposisjon.

  Men det ser ut til at jeg vipper i favør SV hvis jeg skal gå etter det du lister opp her. For å ta punkt for punkt: 1) Dette er et mye vanskeligere punkt enn en simpel for eller imot-holdning. Det er vel og bra at det skjer en viss forbedring enkelte steder nå, men hvis dette prosjektet skal ha noen langtidsverdi må en del tanker endres, og jeg ser lite som tyder på at dette skjer. Det er mulig det er fordi det er så vanskelig å få informasjon. Det er mange løp som har blitt kjørt feil her.

  2) Friheten er en illusjon, og det blir veldig tydelig når du ser på ting som datalagringsdirektivet. Dessverre redder ikke engang menneskerettighetskonvensjonen oss fra den.

  3) Begge deler har vært katastrofer etter min oppfattning. Særlig Kosovo, der vi har destabilisert regionen for hundrevis av år framover. Serberne prøvde 11 ganger å kaste Milosevic før de endelig klarte det etter krigen, men vi ga dem aldri støtte før krigen. Det er hykleri å si at dette er noe NATO gjorde bra.

  4) Jo, ja, det sies mye rart i SV, jeg tror ikke man kan komme så langt med dette. Samtidig har vi faktisk en finansminister fra SV som får strålende omtaler i utenlandsk presse…

  5) Jeg synes sånt skal komme nedenfra, ikke ovenfra, men det er mulig dere har rett.

  6) Det er forskjell på å forby og ikke støtte.

  7) Hehe, utrolig idiotisk tabbe av SV, denne her. Jeg skjønner ikke hva de tenkte på når de gjorde det vedtaket, det strider åpenbart mot menneskerettighetskonvensjonen. Jaja, alle har sine tilfeller av idioti… Det ville aldri gått igjennom. Det jeg synes er trist er at datalagringsdirektivet, som er like åpenbart i strid med menneskerettighetene som dette kan få en seriøs behandling…

  8) Jeg betalte i fjor 28% skatt på min nokså store inntekt, mot 31,6% hvis jeg hadde bodd i USA… Seriøst, det går ikke an å klage på skattetrykket her i landet. Vi får enormt mye for de pengene.

  9) Jeg synes det er helt greit så lenge man kan reservere seg…

  10) Dette er den typen svada jeg absolutt ikke liker, og som bidro til at jeg ikke stemte forrige gang. Dropp det, lyssabelen din er ikke kulere enn andres.

 6. @Kjetil

  1) Snakk med de to millioner afghanske jentene som nå får gå på skole. Det er ikke en ensidig militær løsning og det er helt nødvendig med en sterkere humanitær innsats, men det er helt urealistisk uten militær tilstedeværelse. Norsk Flyktningehjelp har sagt: ”Vi mener at et internasjonalt sikkerhetsnærvær er nødvendig og vi frykter at situasjonen vil bli kraftig forverret for sivilbefolkningen om det internasjonale nærværet forsvinner. Da kan vi få en kraftig opptrapping av krigshandlinger og vi risikerer at den sprer seg utover resten av landet”.

  2) Venstre mener at vi bør bruke reservasjonsretten mot datalagringsdirektivet. Les mer her: https://jonasliberal.wordpress.com/2009/07/31/eu-og-personvern/

  3) Kosovo var en helt riktig krig. Sammen med 2.verdenskrig den «beste» krigen, selv om all krig egentlig er noe jævelskap. I ettertid har man faktisk klart å stabilisere mye av regionen og fått dømt flere av krigsforbryterne. Det tar selvsagt tid, men det er klart at NATO har vært positivt.

  4) Hun får kred for å kjøre ansvarlig markedsliberal økonomisk politikk. Ikke SVs politikk. Les mer her: https://jonasliberal.wordpress.com/2009/08/11/flaskehalser-og-markedsliberalisme/

  5) Vi trenger kommunereform. Les mer her: https://jonasliberal.wordpress.com/2009/06/23/samhandlingsreform-krever-kommunereform/

  6) Men det vil i så tilfelle fjerne hovedfinansiering til nesten alle norske torssamfunn. Det er utvilsomt ikke en positiv ting.

  7) Enig at datalagringsdirektivet er forferdelig (se tidligere post)

  8) Men skal staten øke skattetrykket? Har ikke tatt til orde for enorme skattelettelser a la Frp. Våre skattelettelser fremmer nye bedrifter og finansieres gjennom økte grønne avgifter. Er ikke det bedre?

  9) Her er vi uenige.

  10) Det er forskjell på grunnleggende ideologisk tilnærming mellom http://no.wikipedia.org/wiki/Liberalisme og http://no.wikipedia.org/wiki/Sosialisme

 7. @HansOlav:

  6. Det er foreslått av SV: http://www.sv.no/Forside/Siste-nytt/Nyhetsarkiv/Homohets-bor-svi-pa-pungen

  7. Er vedtatt av SVs landsmøte. Les mer her: http://www.vl.no/samfunn/article4215323.ece

  8. Dette er også feil. SV vil øke skatten i gode tider og ser ikke for seg skattekutt noen gang, heller bruke oljepenger. – Vi ser ikke for oss skattekutt i den nærmeste overskuelige fremtid. Skal vi ha et godt velferdstilbud, utdanningstilbud og omsorgstilbud, er det behov for skatteøkninge http://www.vl.no/samfunn/article3870586.ece

  9. Her er artikkelen hvor SV sier at alle skal bli organdonorer: http://www.tv2nyhetene.no/tabloid/sv-vil-gjore-alle-til-organdonorer-2644217.html

 8. Hej igen Jonas, så här ser jag på dina punkter:

  1. Jag tror att NATO kommer att förlora kriget i Afganistan. Som en biprodukt av detta är det stor risk att man också destabiliserar Pakistan. Hela fälttåget är ett stort misstag som kommer att sluta som USA:s fälttåg i VietNam. Dess värre tror jag att man har åstadkommit skador som det tar mycket lång tid att rätta till. Om man drar sig ur frivilligt eller om man blir utkastade är i grunden samma sak. Skadan har redan skett.

  2. Jag var en gång i tiden Nej-man. Utvecklingen sedan 1995 visar att jag hade fel. EU är det viktigaste solidaritetsprojektet genom Europas historia. Norge har valt att stå utanför. Om Norge skall gå med eller ej angår inte mig eftersom jag inte är Norsk. Jag bara bor här. Men jag menar att Norska staten och Norrmän flest skall ta konsekvensen av sin Nej-ståndpunkt och avstå från att ha synpunkter på EU:s interna frågor.

  3. NATO grundades för 60 år sedan i en helt annan politisk atmosfär. I modern tid har organisationen utvecklats till att bli USA:s förlängda arm i världspolitiken. Och USA:s utrikespolitik sedan 1945 är 65 år av upprepade dumheter och misstag. Som enbart skadar oss som bor i Europa. Men – Norge är ju inte längre en del av Europa så var så god och var pudel åt «yankees».

  4. SV anvisar inte någon som helst realistisk ersättning för marknadsekonomin. Så här håller jag med Venstre.

  5. Man måste vara Norrman för att förstå vad som är tjusigt med alla dessa småkommuner. Men Norge är ju ett rikt land som kan fortsätta att slösa med pengar som fulla sjömän.

  6. Håller med Venstre här. Samtidigt kan jag inte förstå hur någon homofil kan önska sig arbete i en organisation som aktivt är mot homofili. Samtidigt håller jag med SV fast ur en annan synvinkel. Jag ser inte behovet för att över huvud taget betala statsstöd till organisationer som har inte accepterar homofili.

  7. Så länge staten håller kontroll är privata entrepenörer inom skolan bara bra. Det förbättrar även samhällets egna skolor. Men SV borde dra konsekvensen av sitt snack om mångfald inom den statliga skolan och göra rättighet till fritt val av skola till en självklarhet. Något som V borde ta upp som en fanesak redan inom existerande system.

  8. Jag anser också att man bör fördela om skatterna inom ramen för existerande skattetryck. Dessutom tror jag inte att ökade skatter över huvud taget kommer att innebära förbättringar inom vare sig skola, sjukvård, åldringsvård eller något annat. Det betyder bara att mer pengar slösas bort på en redan dålig administration. De Röd-Gröna borde i stället fundera över hur det kan komma sig att en radda med jämförbara länder kan ha lika bra sociala system med ett betydligt lägre skattetryck.

  9. Jag anser att sjukvården bör aktivt fråga alla som kommer i kontakt med den till exempel genom fastläkare eller sjukhusbesäk om man accepterar organdonering eller ej. Första gången redan när man är i 20-årsåldern. Eftersom man registrerar allt annat kan man registrera den saken också.

  10. Hela frågan är meningslös just vid detta valet. En röst på SV innebär att det kommer att föras AP-politik. Som i och för sig administreras av några statsråd från SV. En röst på Venstre innebär också att det kommer att föras AP-politik. Därför att Venstre avser att blockera för att skapa en borgerlig regering. Även om väljarna önskar något annat. Den som önskar någon förändring av dagens politik skall rösta på ett annat parti än de här två.

 9. Bare kort når det gjeld krigbrotsverk og Kosovo. Noreg og NATO var/er jo her allierte med nokre av dei verste aktørane på Balkan. Den kosovoalbanske geriljaen her stod bak grusame overgrep mot minoritetsgruppene i provinsen, til dømes drap dei mange serbarar og stal dei indre organa deira. Elles er jo koplinga til narkosmugling og annan mafiaverksemd velkjend.

  Elles er jo åtakskrig det mest alvorlege av alle krigsbrotsverk (jf. Nürnbergdomane), og kven andre enn Eldbjørg Løwer frå Venstre var forsvarsminister då Noreg gjekk inn i den fyrste åtakskrigen i moderne tid. Ein fær jo håpe at ho òg blir dømd etter kvart.

 10. Biologen

  Jah, dette var informativ lesning og jeg er nå overbevisst om at jeg bør stemme SV foran Venstre..
  Men er det lurt å jekke stemmer fra SV? Ville det ikke være atskillig bedre for begge partier om dere fikk stemmer fra Høyre og FrP, i stedet for å underminere partier som tross alt har såpass lignende verdier og målsetninger?

  Og hvordan ligger det an på forskningsfronten? Klimaspørsmålet er vel det aller største spørsmålet i vår tid. Det etterspørres miljøvennlig energi og grønne setifikater, men det høres lite om satsning på nye energikilder og utbedring av de vi allerede har. I stedet skal det satses på foreldet teknologi som vil gi negative samfunnsmessige konsekvenser for berørte lokalmiljøer.

  http://www.karlsoyinfo.custompublish.com/hoeringsuttalelse-fra-nei-til-fakken-vindpark.523888-83430.html

  Hvor ble det av satsningen på nye og alternative energikilder? Hva skjedde med tidevannskraftverket utfor Hammerfest?

  http://www.bellona.no/norwegian_import_area/energi/fornybar/31311

  Alle deres 10 punkter er vel og bre, men skal vi ha en (grønnere) fremtid MÅ det satses på forskning!

 11. @Biologen Av en eller annen grunn ble kommentaren din tatt av spam-filtret. Når er det ordnet.

  Vi har laget innlegg på hvorfor du bør stemme Venstre fremfor alle andre parti og ta er miljø kanskje sak nummer 1. SV har gode intensjoner i miljøpolitikken, men dessverre har de ikke levert varene i regjering.

  Tidevannskraftverket i Hammerfest er flyttet til Skottland pga. dårlige rammevilkår for fornybar energi i Norge. Det er ikke bygd en eneste vindmølle (noen vindmøller skader ikke). Det verste er likevel at med SV i regjering er det kuttet i forskning gjennom det såkalte «hvilkeskjæret» til Øystein Djupedal.

  Venstre satser på kunnskap og forskning både for å nå lavutslippsamfunnet og for å skape et moderne kunnskapssamfunn. Det er den beste grunnen til å stemme på Venstre 14.september!

 12. Line

  Tusen takk. Nå gav du meg mange gode grunner til å stemme SV. Akkurat det jeg trengte, selv om det nok ikke var ditt mål:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s