V+H+Krf tar over etter Jens!

Lars Sponheim og Venstre tar over etter Jens etter valget

Lars Sponheim og Venstre tar over etter Jens etter valget

Mye av debatten i sommer har handlet om Ap-folk som prøver å skremme velgerne til å stemme rødgrønt. Senest på de rødgråe partiledernes pressekonferanse hvor det eneste de gjorde var å advare mot Frp i regjering og servere gammelt nytt. Som Stein Kåre Kristiansen i TV2 skriver: Ingen nye tanker. Ingen nye forslag. For meg hørtes pressekonferansen med de rødgrønne lederne i dag mest av alt ut som et sammenhengende, selvtilfreds gjesp. Det blir det ikke mange nye velgere av.

Det virker som adm.dir i A/S Norge, Jens Stoltenberg, har tatt mottoet til Ludvig den 15. hoff: Après nous le déluge (etter oss kommer syndefloden). Deres valgkamp handler om å advare folk mot hvor grusomt Norge kommer til å bli hvis det kommer en ny regjering og sier at det blir Frp-politikk som kommer til å dominere. Dette er selvsagt feil, ganske enkelt fordi Frp ikke kommer til å ha et flertall bak sin politikk på Stortinget. Venstre og Krf er krystallklare på at det er uaktuelt å støtte en Frp-regjering. Det må også et politisk jordskjelv til for at Høyre+Frp får flertall. Det nytter ikke om 25% ønsker din politikk, hvis 75% er mot den. I miljøpolitikken er Frp totalt ute og kjører. Det er en grunn til at NU kårer Siv Jensen til årets miljøversting. Frps syn på det flerkulturelle Norge er så langt unna det anstendige borgerlige sentrum som man kan komme.

Men landet trenger absolutt en ny regjering. Vi trenger en sulten regjering som vil gjøre noe for å nå lavutslippsamfunnet, vil bygge kunnskapsøkonomien og som faktisk er glad i små- og mellomstore bedrifter. Dette kan kun skje med en anstendig borgerlig regjering bestående av Venstre, Høyre og Krf.

Så hva skjer etter 14.september? De rødgrønne mister sansynligvis flertallet. Jens Stoltenberg kan prøve å fortsette å styre, men vil bli kastet på statsbudsjettet. Hvis Jens kaster kortene og han ber kongen om å be Siv Jensen om å danne regjering, vil Frp-regjeringen falle med en gang, fordi den vil ha et parlamentarisk grunnlag mot seg (SV+Sp+Ap+Krf+V). Da er det V+H+Krf sin tur. Disse partiene har gjort store forlik med Ap & co og vil kunne komme med enighet med Frp i skattepolitikk og rammevilkår for bedriftene. Selv om Frp ikke vil støtte en regjering de ikke er en del av, hvem tror at Siv Jensen vil kaste en borgerlig regjering for å få inn sin erklærte hovedfiende, Jens Stoltenberg? Det sikreste for en ny regjering og ikke minst anstendig og god liberal og borgerlig politikk er å stemme på Venstre eller de to andre borgerlige partiene. Jeg avslutter denne bloggposten med noen gullkorn fra Dagsavisens kommentator, Hege Ulstein:

Lars Sponheim er noe av det festligste norsk politikk har å by på. Når han er i form, er han noe så sjeldent som en standupkomiker med IQ. I går oppsummerte han Venstres siste fire år. En journalistkollega innrømmet glatt at han hadde betalt inngangspenger for å høre på dersom Venstre hadde krevd det. Selv satt jeg der og ønsket at noen kunne finne opp en snakkende Lars-Sponheim-dukke til å ha på kjøkkenhylla hjemme.

Ikke nok med det. Stoltenberg er så visjonsløs og pinglete at man ikke hører hva han sier. «Jeg var ute og kjørte traktor i går da Stoltenberg var på radioen. Ja, jeg måtte jo skru ned turtallet for i det hele tatt å høre hva han sa. Tenk det, han klarer ikke å overdøve en traktor engang!»Det klarer Sponheim, for å si det sånn.

Kampen om valgkampen utkjempes denne uka. Ap og Frp vil gjerne være hovedmotstandere. Det gir dem oppmerksomhet og det virker mobiliserende for begge partiers velgere. Sponheim og de andre sentrumspartiene frykter at denne konflikten skal dominere. Derfor må de minne velgerne på at det er sentrumspartiene som er på vippen, også etter valget. Paradokset er at Sponheims analyse er den riktigste – men det er Jensens og Stoltenbergs oppkonstruerte konflikt som kommer til å dominere valgkampen.

Forøvrig takk til SV-kandidaten Snorre Valen som takket være sine tåpelige twitter-meldinger inspirerte meg til å skrive denne posten.

Reklamer

10 kommentarer

Filed under valg09, Venstre

10 responses to “V+H+Krf tar over etter Jens!

 1. hazardlights

  Skulle tro en regjering trenger mer enn 20 prosent av stemmene bak seg? En regjering av V, Krf og H er vel nesten like trolig som at SV får flertall alene, men for all del – drøm videre!

 2. Det er bare å jobbe for det. Men har stor tro på at Venstre får nærmere 9%. Da burde vi tilsammen klare minst 30%;)

 3. JILL WHITE FANEBUST

  Overtar noen etter Stoltenberg blir det enten
  FRP alene evnt sammen med Høyre..Venstre
  og KRF vil ikke i Regjering med Høyre har
  di gitt utrykk for.Begge periene ligger langt
  under sperregrensen.

  JILL

 4. Hmmm, neppe noe realistisk regjeringsalternativ uten å samarb med Frp, og da sliter jo Venstre og Krf, så her blir det vell litt å tro på julenissen, men det er jo lov

 5. Haakon

  H+V+KRF overta etter Jens ?
  Blir Jens sittende til han blir 80, eller ?

 6. Christian Herzog

  Alvorlig talt, Jill. Det der var bare sprøyt.

  1. Frp alene i regjering er fullstendig usannsynlig. De trenger nemlig støtte eller aksept fra et flertall og de eneste som kan tenke seg å støtte dem er Høyre, og

  2. det bare dersom de kan danne regjering sammen, noe som igjen vil kreve at de to partiene får rent flertall. Det ligger de slettes ikke an til å gjøre (de lå på til sammen ca 40% i følge den nyeste meningsmålingen jeg har sett).

  3. Både Venstre og Krf vil gjerne danne regjering sammen med Høyre. Begges prefererte regnjeringsalternativ er fakstisk Krf + V + H. Det har de vært helt klare på.

  4. Både Venstre og Krf ligger begge trygt over sperregrensen i følge de seneste meningsmålingene.

 7. Haakon

  1. Ja. Akkurat som Bondevik2 trengte FRP kommer de til å trenge andre om de går alene.

  2. Forutsatt at V og KrF heller vil ha sosialistisk politikk, ja.

  3. Har dere ikke skjønnt at dere er i nærheten av å ryke ut av Stortinget begge to ?
  Når lederne deres sier «Heller Jens enn Jensen» blir folk vettaskremt for kjærnen deres er ikke sosialister! Og da ryker dere ut. Ha det bra.

  4. Valget avgjør. Men, Krf + V + H blir uansett mindre enn Frp.
  Så, om noen skal regjere alene blir først Jens spurt av Kongen. Om han ikke klarer det så blir Siv spurt. Og om hun ikke klarer det skal liksom en av de ( som da ikke fikk støtte av V+KRF+H) støtte dere.

  Jeg har hørt om å gå i søvne før. Men blogge i søvne! Det er første gang. For det du skriver er helt i drømmeland.

 8. Christian: Veldig godt innlegg!

  Haakon: Anbefaler deg å lese innlegget mitt en gang til og ikke minst lese noen av de politiske kommentatorenes analyser som ligger i blogginnlegget.

  Kjernen (merk at det ikke skrives kjærnen) i Venstres velgere er liberale. De ønsker hverken Jens eller Jensen i regjeringskontorene. De er opptatt av miljø, kunnskap, human innvandringspolitikk, kultur osv. Her er Siv Jensen den totale motsetningen,

  Har stor tro på at V+H+Krf blir større enn både Ap og Frp. Da er det de som bør styre landet. Noe dette landet ville hatt veldig godt av.

 9. Christian Herzog

  For det første, jeg har ikke sagt at V+Krf+H er det mest sannsynlige alternativet. Det jeg skrev er at Frp alene i regjering er fullstendig usannsynlig, og det er det. Vi kan ende opp med en AP-regjering. Vi kan ende opp med en Ap + Sv + Sp-regjering dersom de får flertall, evt flertall sammen med rødt. Jeg tror ikke de kommer til å få, men det er dessverre slettes ikke umulig. Vi kan ende opp med en Frp + H-regjering, men jeg anser det som ganske usannsynlig, ettersom det etter alt å dømme vil kreve at de to sammen får flertall. Vi kan også ende opp med en H + V + Krf-regjering. Kan være at Frp ser at de vil på bedre gjennomslag for sine forslag med en borgerlig regjering enn med alternativet.

  I følge meningsmålingen referert i VG i går (http://www.vg.no/nyheter/innenriks/valg-2009/artikkel.php?artid=556448) er H + V + Krf større enn Frp (26% mot 24,3 %). Så det med at Krf + V + H uansett blir mindre enn Frp kan jeg ikke ta helt alvorlig. Det kan skje, men det er absolutt ingen selvfølge, spesielt tatt i betraktning at Frp pleier å gjøre det dårligere i valg enn på meningsmålingene.

  V og Krf har for lenge siden avklart at de ikke vil støtte en regjering med Frp, så en eventuell negativ effekt av det burde vi ha sett for lenge siden. Jeg tror hverken at V eller Krf faller under sperregrensen.

 10. Det finns något som heter matematik. Det finns också något som heter sannolikhet.

  Alternativet med V+KrF+H kan svårligen få ihop mer än 20% av mandaten. Om SP hoppar över till borgerlig sida igen kan man möjligen komma upp till 25%. Verkligheten är att man tillsammans inte kommer upp till storleken hos vare sig AP eller FrP.

  Eftersom V dessutom har stängt dörren för samarbete gentemot FrP innebär detta att en borgerlig valseger kommer att leda till en ren AP-regering. Och AP har regerat i minoritet många gånger förr. Med «hoppande majoriteter» kommer de att klara av att regera en gång till. Vilket innebär att det mesta fortsätter precis som förr.

  Men sedan kan man undra om inte Venstre egentligen planerar för en helt annan koalition. Nämligen AP+SP+V+KrF. Men det törs man inte säga högt.

  Just vid detta val är matematiken sådan att en röst på Venstre är liktydig med en röst på Jens. Den bästa garantin för att få bort Jens är dess värre att Venstre kommer under 4% spärren och åker ur stortinget.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s