Hva bør skje med Kulturhuset?

teatermaskerDagens store nyhet i Tromsø er at styret i Kulturhuset KF trekker seg med umidelbar virkning. Det er ufattelig trist at en ny skandale rammer et kommunalt selskap, bare en måned etter at Visit Tromsø gikk konkurs. Det har blåst rundt Kulturhuset i det siste. Og etter at ordfører Arild Hausberg gikk kraftig ut mot Kulturhussjef Nora Kiil i et intervju med Nordlys, føler ikke styret at de har den tillitten de trenger.

– Vi kjenner oss ikke igjen i Hausberg sitt utspill om at vi klager. Vi har fulgt opp økonomiske pålegg og kulturvedtekter. vi føler at vi har gjort en god jobb, sier Olsen.

Jeg har selv vært ute i Nordlys og kritisert Hausberg for dette utspillet. Det er viktig at man som eier (Tromsø kommune eier verdier for flere milliarder kroner) alltid opptrer så profesjonelt som mulig. Ingen privat bedrift kunne overlevd med en eier som gikk til frontalangrep på sin daglig leder og sitt styre på den måten Hausberg gjorde det. Konsekvensen ser vi nå. Tromsø har mistet et meget kompetent styre og Hausberg har fått seg nok ei svær ripe i lakken.

Men hva bør skje fremover? Jeg har noen tanker rundt hva som bør skje, men er veldig åpen for innspill og idéer. Her er noen av mine tanker:

1. Det må et nytt styre, men det viktigste er at det ikke er nok en kamerat-ansettelse i Ap. Nå styres Tromsø Parkering, Tromsø Symfoniorkester, Tromsø Havn og Visit Tromsø (ihvertfall det som er igjen av det) av Ap-politikere. Det finnes dyktige folk i Ap, men jeg tror langtifra at alle gode styreldere er Ap-folk. Nå trenger man først og fremst folk som er kompetente, frittalende og som vil være med på ryddejobben i Kulturhuset.

2. Forvaltning av eiendomsmassen må skilles fra driften. Daglig leder på Kulturhuset bør fokusere på kulturopplevelser, ikke eiendomsdrift. Rådhuset ligger vegg i vegg, og de som forvalter eiendomsmassen på Rådhuset og biblioteket (enheten Eiendom) kunne lett forvaltet Kulturhuset.

3. Vi trener nye leietagere. Nord-norsk symfoniorkester bør inn som leietager. Det går rykter om at symfoniorkesteret vil inn å styre bygget. Det bør ikke skje. En by som Tromsø trenger en kulturell storstue. Det er det Kulturhuset KF (eller aller helst AS) bør være. At man i tillegg har leietagere som er med på å gi merverdi til Kulturhuset er bare positivt.

4. Er det plass til studentene? Dette er også et viktig spørsmål som bør vurderes. Studentene er interessert i å flytte fra Driv. Kan det være at de får en del av Kulturhuset, være en god løsning? Der igjen er det viktig at studentdelen eventuelt blir en del av Kulturhuset og kanskje har en del, men ikke hele huset.

5. Gjennomgåelse av alle kontrakter. Jeg vil virkelig berømme Mister T. som har fått den gamle Teaterkaféen til å bli en meget god og velfungerende café Sånn. Likevel bør Kulturhuset gå igjennom kontraktene der og se hvordan tjener det eierens interesser.

6. Gjennomgang av kommunens inntekter/utgifter med Kulturhuset. Vi vet at kommunen bruker 6,75 mill på Kulturhuset hvert år. Samtidig bør vi også se på de inntektene vi får gjennom bl.a. 70% av deres momskompensasjon for å få et helhetlig bilde. Hvis kommunen tar på seg forvaltning av eiendomsmassen blir regnestykket mye enklere og vi kan se på hvor mye vi faktisk bruker på å opprettholde en kulturell storstue i Tromsø.

Hva tenker du? Har du noen kommentar/innspill til hvordan vi som by kan gjøre Kulturhuset bedre? Jeg er åpen for alle innspill og lover å ta med alle gode innspill videre til kommunestyret når vi skal diskutere Kulturhusets fremtid!

Reklamer

2 kommentarer

Filed under Kultur, Tromsø

2 responses to “Hva bør skje med Kulturhuset?

 1. Driften av fastigheten och driften av kulturhuset bör separeras. Fastighetsdrift är en specialitet som kräver helt annorlunda kompetens än driften av själva kulturhuset.

  Sedan måste kommunen bestämma vad man vill att kulturhuset skall användas till och hur mycket pengar man vill använda för det ändamålet. Det måste formuleras ett tydligt och konkret uppdrag som ges en tydlig budgetram.

  Slutligen bör man bilda ett bolag som tar sig av driften. Som saken har blivit måste man byta ut både styrelsen och de ledande anställda cheferna. Helt nya ansikten som börjar med nya kort är nödvändigt.

  Problemet är bara att den här typen av uppdrag får man i praktiken som belöning för lång och trogen tjänst inom politiken. Inte därför att man har kompetens på området. Men bara för att man är gammal politiker eller en känd kulturpersonlighet kan man inte driva ett kulturhus.

  Bättre vore att locka över någon som faktiskt har en «track record» som nöjesarrangör. Kanske från de festivaler som ordnas i byen eller från drift av en framgångsrik uteplats. Eller varför inte mannen bakom alla «Dansegallorna».

  Allra bäst vore dock att lägga ut driften till privata på entrepenad men det är väl inte politiskt möjligt.

 2. John Bekkelund

  Hr Hausbergs utspill i debatten om Tromsø Kulturhuser er så lite nyansert at det forbauser meg at mannen kan inneha et slikt erverdig verv som orfører for Tromsø .
  Vel er det kommet noen ytringer som går på at symfoniorkesteret skal inn i kulturhuset for å få økte leieintekter , dette er et svært lite gjennomtenkt forslag. Er det noen som har bregnet de ekstra kapitalutgifter som må til for å lage øverom, utvidelse av eksisterende byggmasse for å huse administrasjon .
  Er det noen som har vurdert hvor mye tid orkesteret skal bruke på hovedscen til øvinger og innstudering av nytt materiale.
  Jeg kan forstå iveren for å få orkesteret inn i kulturhuset, men skal Tromsø klare å gi orkesteret det de trenger for egen utvikling, er dette kostanader til mange millioner norske kroner, hvem tar denne regning?

  Tromsø by og Tromsøs kulturliv trenger et kulturhus som har profesjonelle teknikkere og produksjonsledere i en bransje som er i en rivende utvikling og hvor «finger spitsgefyl» står i høysetet.

  Om det er plass til byens studenter ? Det vites ikke, men noe av samme tematikken kommer også her, bygningsmassen må oppgraderes til et slikt bruk, dog, hvis det er snakk om å avvikle studenthusets konserter er det helt legitimt.

  Kulturhuset er like viktig for byens kulturliv som kulturlivet er for kulturhuset.

  La oss sammen finne inntligente løsninger på hva som overføres fra kommunen slik at vi fortsatt kan ha et profesjonelt og veldrevet kulturhus.

  Til sist, er det riktig at kulturhuset, som er eiet av kommunen , skal betale alle egne kapitalutgifter vedrørende vedlikehold, drift, avdrag på lån når alle andre kommunale KF ikke trenger det ?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s