Nok en god grunn til at Venstre ikke kan sitte i regjering med Frp

pallettDagbladet melder i dag at Frp vil kreve fullt gjennomslag for sin innvandringspolitikk og kreve ministeren på dette området. Det er soleklart at rause, tolerante og liberale Venstre-folk ikke kan være statsråd i en regjering med Per-Willy Amundsen eller Per Sandberg som utvandring- og ekskluderingsminister. Dette beviser det Lars Sponheim har sagt hele tiden: Den politiske avstanden mellom Venstre og Frp er for stor til at vi kan være i samme regjering. På områder som miljø, kultur, det flerkulturelle Norge, ansvarlig økonomisk politikk, bistand, internasjonal rett er Venstre og Frp kanskje hovedmotstandere i norsk politikk.

Der Frp vil ha innvandringsministeren for å stenge folk ute, er Venstre den totale motsetningen. Vi ønsker en raus og liberal innvandringspolitikk og åpne en ærlig dør til Norge. Vi vedtok denne uttalelsen på forrige landsmøte (det var forøvrig jeg som skrev utgangspunktet for den uttalelsen). Sammen med Anne Solsvik hadde vi en større kronikk i Dagbladet om Mer innvandring, takk! Utfordringen i fremtiden vil ikke være å begrense innvandringen, men tvert i mot å sørge for at vi får nok innvandring. Allerede i dag er det en kjensgjerning at Norge stopper opp uten innvandring. Overalt i vårt samfunn er det innvandrere som gjør en uvurderlig innsats for å skape mer verdier til fellesskapet og som samtidig er med på å gjøre norsk kultur mer mangfoldig. Det er disse menneskene som danner kjernen av innvandring til Norge og det er disse menneskene vi må ønske hjertelig velkommen.

Landet trenger en ny regjering. Lars Sponheim har helt rett når han sier at Jens er mett og selvtilfreds. Det må gjøres en helt annen innsats for å løse klimaproblemene. Det må satses på kunnskap og småbedrifter istedetfor gårdagens løsninger. Vi må åpne en ærlig dør for de som ønsker å jobbe og skape verdier i landet. Vi må reformere velferdsstaten og modernisere offentlig sektor. På noen områder vil Frp være enig med de borgerlige partiene, men den politiske avstanden mellom det intolerante Frp og det liberale og rause Venstre er for stor til at begge partiene kan være i samme regjering.

Heldigvis er det slik at det er 60-70% sjanse for at det rødgrønne flertallet faller. Da kan fort være Venstre, Krf og Høyre som er det realistiske alternativet. Frp kommer kun i regjering hvis H+Frp får rent flertall og da må det skje et politisk jordskjelv av dimensjoner. Tyngdepunktet i norsk politikk ligger i sentrum, og der er verken Høyre eller Frp. Men der er Venstre, som et liberalt og sosialt bevisst parti som er opptatt av miljø, næringsliv, utviklingen av kunnskapssamfunnet og viktige verdier som personvern og ytringsfrihet

12 kommentarer

Filed under Innvandring, Integrering, Liberale verdier, Venstre

12 responses to “Nok en god grunn til at Venstre ikke kan sitte i regjering med Frp

 1. TerjeB

  Politikk handler om å skaffe seg flertall.
  Venstre som et miniparti må da samarbeide med andre.
  H, V og Krf vil gi ca 25%, milevis unna et flertall.
  V må da samarbeide med Ap eller Frp.
  Et samarbeid med Ap vil føre til et politisk selvmord for V.
  Et samarbeid med Frp på en eller annen måte, slik som i Oslo, er den eneste muligheten.
  På den måten kan V få gjennomslag for noe av sin politikk.

 2. Det forsmedelige faktum for dere i Venstre er vel at Frp strengt tatt gir blaffen i Venstre. Det finnes ingen fornuftig grunn for noen velgere å stemme på Venstre. Faktisk vil det være det samme som å kaste bort sin stemme.

 3. Terje

  Jeg er Arbeiderparti velger og jeg ønsker meg også en innvandrings- og integreingsminister, men jeg vil ikke ha en ny regjering.

  Vi har mange uløste utfordringer knyttet til integreing så det hadde vært greit å hatt en statsråd som hadde det overordnede ansvaret. I neste stortingsperiode så bør den demografiske endringen i Norge og hvordan vi skal tilpasse oss den bli et tema.

 4. Håvard

  TerjeB:
  Så kyniske kan vi ikke være at flertall blir viktigere enn å lede samfunnet i riktig retning på sikt.

  Hvis Venstre støtter FrP på nasjonalt plan vil den miste en hver kredibilitet på miljø og toleranse, og da er det rett og slett ingen ting igjen.

  De sakene hvor FrP og Venstre er uenige er ikke små saker som kan settes til side for å nå felles mål, i hvert fall ikke hvis man ser på politisk makt som et middel for å utvikle samfunnet og ikke et mål i seg selv.

 5. Moron

  Riktig politikk på sikt, bestemmer flertallet, ikke noen håpløse i nærheten av sperregrensen.

 6. Bra innlegg Håvard!

  Grunnen til at Frp ikke får mer innflytelse er at selv om 25% støtter politikken deres, er det 75% som IKKE gjør det. Sånn er det med fløypartier.

  I mange saker vil Bondevik II-partiene være enige, og kunne flertall med noen av de rødgrønne partiene istedetfor med Frp. Det er en grunn til at alle de viktigste forlikene i Norge (klimaforlik, pensjonsforlik, eldreforlik, skatteforlik osv.) er fattet uten Frp.

  Venstres nei til Frp handler om at vi tar partiets meninger på alvor, men vi er totalt uenige med dem og derfor kan vi ikke sitte i regjering sammen.

 7. ØyvindA

  Minn meg på hvem Venstre var igjen, var det det lille partiet som trodde de skulle bestemme over flertallet ?

 8. JS

  Feilen med Venstre og Venstre-folk er at de agerer som om Venstre var et parti folk var opptatt av. Folk er ikke opptatt av Venstre. Folk er definitivt ikke opptatt av Venstre-politikk. Folk flest er opptatt av politikken som AP og FrP fronter, og til en viss grad Høyre.

  Venstre-folk tror de av en eller annen grunn har «den riktige politikken». Men det argumentet kan da alle de andre partiene bruke også.

  Hvis Venstre skal overleve må de punktere egoet sitt. Når jeg ser disse Venstre-debattantene på blogger og diskusjonsfora tror jeg man har en lang vei å gå. Trist for et så tradisjonsrikt parti at det har blitt et parti for selvgode snørrhvalper.

 9. @js: I likhet med alle kandre kan også Venstre-folk se forskjell på 5,9 % og 36,9 %. Jeg er V-medlem, og kan forsikre deg om at ingen i Venstre tror at vi er større enn vi virkelig er. Men vi som er i Venstre mener oppriktig at vår politikk er den beste for Norge. Du har altså helt rett i at Venstre-folk tror vi har «den riktige politikken». Og derfor fronter vi den som om dette er tilfellet – i likhet med alle andre partier. Hvis du er lei av dette, kan du se en annen vei neste gang Sponheim snakker på TV.

 10. Øyvind Treider Olsen

  Hvordan er det mulig å å se det som negativt at et parti fronter sin egen politikk ? Trodde det var det det handlet om jeg! Hvis ikke Venstre hadde frontet sine egne fornuftige standpunkt hadde jeg blitt skremt….Ingen som er opptatt av Venstres politikk ? Joda,det er mange der ute som er opptatt av personvern,sosial og framtidsrettet næringsliv og varme for hverandre uten at det munner ut i sosialisme

 11. harald

  Venstre , kontra høyre , det er det jeg bare vil si.
  godt valg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s