Politikk handler om å prioritere

pengerEn av de grunnleggende lærereglene i politikk er at det handler om å prioritere. Det er åpenbart noe Krf ikke har tatt inn over seg.KrF-erne er svært rause med statens lommebok på landsmøtet. De har vedtatt å bruke 10 milliarder mer i året på fattigdom, firedoblet engangsstønaden ved fødsel til 140 000 kroner, sørget for statlig finansiering av bybane i Bergen og Stavanger, samt kommet med en krisepakke til Afrika. I tilegg vil studentpakken deres koste rundt 2 milliarder. Før landsmøtet hadde de gode nye formålene en totalkostnad på rundt 40 eller 50 milliarder kroner. Nå har dette økt betraktelig – men akkurat hvor mye har ikke KrF regnet på. Krf har blitt med i klubben med Frp, som vedtar program uten inndekning (men de skal bruke 40-50 milliarder fra pensjonsfondet)

I Venstres programkomité hadde vi en helt annen innstilling. Det har helt sikkert noe med at Venstres finanspolitiske talsmann, Lars Sponheim, satt i komitéen. Men i Venstre har vi ønsket å legge frem et stortingsvalgprogram for perioden 2009-2013, som faktisk kan gjennomføres. Lars var knallhard på alle kostbare tiltak og krevde at man måtte vise inndekning og ihvertfall være klar over at man da prioriterte et tiltak foran et annet tiltak. Men i motsetning til Krf, kan Venstre møte velgerne med valgløfter som vi vet at det kan gjennomføres i neste periode. En del av de kuttene vi gjør er å redusere fradrag for fagforenskontingent (ca. 2mrd), nettolønnsordning (2 mrd), skifte fra rød til grønn skatt (omleggning som betyr mindre skatt på arbeid, men økt skatt på miljøfiendlig adferd, ca. 8-10 mrd) og kommunesammenslåing (hvor mye nettoinnsparinger det er snakk om er vanskelig å få nøyaktige tall på, men kombinert med å flytte helsetjenester fra sykehus til kommunene snakker man 10-talls milliarder).

Vi har også gjort store prioriteringer i samferdselspolitikken. På Østlandet vil Venstre prioritere kollektivtrafikk og jernbaneutbyggning og det blir E39 (Kyststamveien) og E6 (i Nord-Norge) som blir hovedprioriteringene på vegsiden.

Men det betyr også at Venstre er det partiet som kommer til å satse mest på forskning og utdanning. Det er der vi prioriterer å legge de store pengene og vil satse på en ny forskningsmilliard. De skattelettelsene som vi sier vi skal gjøre (halvere formueskatten (ca. 4mrd) og øke bunnfradraget på alle inntekter (ca. 6 mrd)) vil vi gjennomføre. Når vi sier at det i 2020 skal ta 4 timer med tog mellom Bergen-Oslo og Trondheim-Oslo, så vil vi gjennomføre det. Når vi sier at vi skal ha 9twh med vindkraft i 2013, så betyr det at Venstre vil prioritere å bruke de millionene som trengs for å gjøre det lønnsomt med ny vindkraftutbyggning.

Politikk handler først og fremst om å prioritere mellom forskjellige gode tiltak. Venstre har gjort våre prioriteringer og håper velgerne er enige med våre prioriteringer.

Reklamer

2 kommentarer

Filed under Økonomi, Næringsliv, Samferdsel

2 responses to “Politikk handler om å prioritere

  1. Jeg blir også forundret over Kristelig folkepartis åpenbare raushet i forhold til andres penger. I kommunestyret blir vi stadig påminnet om at det ikke har noe for seg å foreslå tiltak uten samtidig å si noe om inndekkingen. Kristelig folkepartis forslag er sikkert gode, men for at velgerne skal kunne ta stilling til slike forslag, må de også kunne bli forestilt hvilke sektorer som får færre ressurser.

  2. KP

    Når det gjelder å prioritere ressurser bør du ta en titt på Bjørn Lomborgs prioriteringsvideo fra Ted:

    Han belyser noen viktige punkter som jeg også tror både du og andre norske politikere kan lære mye av.

    http://valgprat.no – tar tempen på norsk politikk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s