Venstres hei til EU

helloDette er et innlegg i Bladet Tromsø i dag (forøvrig interessant at Ventsre bruker tiden sin på store politiske spørsmål, mens Høyre diskuterer når de skal fjerne Erna):

Venstre sa på landsmøtet farvel til sitt standpunkt om nei til EU. Partiet sier nå hei til EU, og gjør seg klar til å bli et ja-parti. Et enstemmig landsmøte slår fast at Venstre er grunnleggende positiv til EU som en arena for samarbeid, freds- og demokratibygging over landegrensene i Europa.

Lars Sponheim kom endelig ut av skapet og stod fram som moderat EU-tilhenger. Det beste er hans argumentasjon som er viser en skikkelig liberal stemme. For Sponheim og Venstre handler ikke EU-spørsmålet om norske særinteresser, vi vil leve godt med litt mindre landbruk og litt mer fisk. EU-spørsmålet handler om å sikre fred og solidaritet gjennom felles økonomisk marked, demokrati og menneskerettigheter. Tyrkisk EU-medlemskap vil gjøre noe med den nest største utfordringen i vår tid (etter klimakrisen): å bygge bro mellom den vestlige og den muslimske verden. Det er den retningen EU går og det er derfor Venstre på sikt ikke kan være motstandere av Norge skal være med på et sånt prosjekt. Sponheim mener det er 95% sikkert at Venstre har sagt nei for siste gang og når spørsmålet om EU-medlemskap blir aktualisert vil Venstre arbeide for norsk medlemskap.

Enstemmig ble det vedtatt at den Europeiske Union (EU) er Norges viktigste handelspartner, og en sterkere integrasjon mot EU vil være positivt for norsk og europeisk næringsliv, handel og utvikling. Med fri bevegelse over landegrensene øker også forståelse, toleranse og mangfold. ”De fire friheter” som EUs økonomiske samarbeid bygger på, er på denne måten et viktig fundament for fred og demokrati.

Internasjonalt samarbeid må alltid balanseres mot prinsippet om at avgjørelser skal tas nærmest de borgerne avgjørelsene gjelder. Venstre er grunnleggende positiv til EU som en arena for samarbeid, freds- og demokratibygging over landegrensene i Europa, men mener EU i dag driver detaljregulering på mange områder som bør avgjøres lokalt og nasjonalt. Eksempelvis bør mye av landbruks- og regionalpolitikken flyttes nærmere borgerne, og tilpasses lokale behov og forutsetninger.

Deretter var debatten om man i arbeidsprogrammet for perioden 2009-2013 skulle arbeide for medlemskap. Her fikk et knapt flertall (114 mot 102) vedtatt: Det ligger ikke til rette for å starte en ny EU-debatt i Norge de nærmeste årene. Derfor vil Venstre at Norge skal videreutvikle samarbeidet med EU basert på EØS-avtalen.

Etter landsmøtet er ikke Venstre et nei-parti, men et parti som sier hei til EU og mener at EU er et glitrende prosjekt. Partiet mener imidlertid at Norge ikke bør søke om medlemskap før tidligst i 2013. Lars Sponheim annonserte også at hvis EU-saken blir aktuell i løpet av perioden vil Venstre kalle inn til et ekstraordinært landsmøte og da er han 95% sikker på at partiet sier ja!

Jonas Stein Eilertsen, 1.nestleder i Unge Venstre

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under EU

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s