Fjern 1.mai som offisiell fridag

1maiI morgen er det tradisjon tro arbeiderens internasjonale kampdag, 1.mai. En dag hvor alle, uavhengig om vi er arbeidere eller ikke SKAL ha fri. Iogmed at alle er glad i å ha fri, er det heller ingen som klager over det. Jeg mener det er på tide å fjerne 1.mai som offisiell fridag. Dette mener jeg ikke fordi jeg har noen problemer med at LO og sosialistene går i morgen går i tog mot alt som er vondt og vanskelig i verden, men fordi man i et godt liberalt samfunn burde få mer frihet over sin egen hverdag.

I dag har vi altfor mange fridager som langt fra alle i samfunnet har noe forhold til. Andre eksempler enn 1.mai, er Kirsti Himmelfartsdag og 2. pinsedag. Det er hyggelig med fri, men det er ikke sikkert at det er disse datoene som passer best for den enkelte. Min muslimske venn, Abid, vil kanskje heller ha en fridag for å feire Id enn for å «feire» Kirsti Himmelfartsdag. Noen ville kanskje heller slått sammen noen av disse enkeltfridagene og tatt seg ei uke ekstra ferie.

Unge Venstre har derfor foreslått at man skal innføre en røddags-konto for alle religiøse fridager og 1.mai. Da kan hver enkelt ta seg fri på de dagene som passer best for den enkelte. Hva mener du? Bør man innføre en røddags-konto?

Reklamer

4 kommentarer

Filed under Arbeidsliv, Integrering, Tromsø, Ytringsfrihet

4 responses to “Fjern 1.mai som offisiell fridag

 1. I prinsippet er jeg helt enig i ideen om røddagskonto, men ser et mulig problem her, nemlig i skolen. Hvordan tenker du at det skal løses for de som fortsatt er under utdanning? Slik som det er nå går jo elever ikke glipp av undervisning på disse kristne fridagene nettopp fordi alle andre også har fri, og blir dermed ikke hengende etter sånn sett. Om derimot man går glipp av en skoledag hvor lærer og andre elever er på skolen, kan man fort gå glipp av viktig informasjon. Et annet potensielt problem er om en lærer i det norske skolesystemet, slik det er nå, tar seg fri en dag elevene hans er på skolen. Med den mangelen vi har på kvalifiserte lærere i den norske skolen, kan å skaffe nok *kvalifiserte* vikarer til å holde undervisningen i gang uten avbrudd i et slikt system være mer enn den norske skolen makter, med mindre noen store endringer finner sted i forkant.

  Hvordan foreslår du at disse problemene løses?

 2. I praksis er det vel 3 dager som nok naturlig vil falle inn under en røddagskonto (ihvertfall i begynnelsen). Det er 1.mai, Kristi Himmelfartsdag og 2.pinsedag.

  Både for elever og lærere må dagene man velger å ta ut være avklart på forhånd på ledelsen. Dermed får den enkelte skole mulighet til å gjøre de eventuelle omrokeringene som trengs for å finne de gode løsningene. I de fleste tilfeller vil det være snakk om en enkelt dag kontra en annen enkeltdag. Som i seg selv er rimelig uproblematisk, men man kan kanskje gjøre ordninger hvor de som vil «ta igjen» noe tapt undervisning kan gjøre det ed at uken etterpå har han eller hun en time ekstra hver dag o.l.

 3. Jonas 2

  Når en ser på 1. mais historie og hensikt, er det ikke en fridag, men snarere en kampdag. En kan gjerne si at arbeiderbevegelsen har utspilt sin rolle (noe jeg personlig er totalt uenig i), men forslag om å avvikle 1. mai som en fridag blir nok av veldig mange oppfattet som en provokasjon.

  Dette er faktisk en dag som har blitt benyttet av arbeidstakere i lengre tider for å kjempe mot urett. Det er en tradisjon som kulturelt sett definitivt er verdt å tare vare på, synes jeg. Mer enn de aller fleste andre fridager også, vil jeg si. Vi kan fint kvitte oss med nyttårsaften og andre fest-og-sprelldager, men 1. mai? Nei takk. 🙂

 4. Jeg har ingenting i mot at de som vil ha fri 1.mai for å gå i tog skal kunne ha det. Men i et liberalt samfunn bør man ha åpning for at mennesker lever ulike liv. De som f.eks. har 8.mars som sin viktigste kampsak bør kunne velge å heller ta fri 8.mars, eller?

  For min egen del er både 8. og 9.mai mye viktigere dager enn 1.mai. Hvis jeg ønsker å prioritere Europadagen foran Arbeidernes dag, burde jeg vel kunne gjøre det?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s