Venstre sier hei til EU

freedomJeg må ærlig innrømme at jeg først ble skuffet over Venstres EU-vedtak i helgen. Rett i etterkant av vedtaket ble jeg intervjuet av TV2 Nyhetskanalen. Jeg hadde både håpet og trodd at partiet skulle si et klart og tydelig ja til EU. I stedet for ble det et uklart hei til EU. Det var et reelt flertall for EU på landsmøtet, men dessverre var det et titalls ja-mennesker som feiga ut og stemte for det moderate forslaget som slår fast at vi skal basere samarbeidet på EØS-avtalen. VG har en god analyse på hvordan dette kunne skje.

På den andre siden er det mye lyspunkter for en ihuga EU-tilhenger som meg selv.  Lars Sponheim kom endelig ut av skapet og stod fram som EU-tilhenger. Det var faktisk litt overraskende for meg. Vi diskuterte litt EU i programkomitéen. Da var han mer reservert enn det han var i helgen. I løpet av kommentarer gitt er det nå helt klart at Lars er ja-mann. Det beste er likevel hans argumentasjon som er en knaillgod liberal argumentasjon. EU-spørsmålet handler ikke om norske særinteresser, vi vil leve godt med litt mindre landbruk og litt mer fisk. EU-spørsmålet handler om å sikre fred og solidaritet gjennom felles økonomisk marked, demokrati og menneskerettigheter. Tyrkisk EU-medlemskap vil gjøre noe med den nest største utfordringen i vår tid (etter klimakrisen): å bygge bro mellom den vestlige og den muslimske verden.

Landsmøtet vedtok også en virkelig hyllest til EU-prosjektet. Her er vedtaket til partiet:
Den Europeiske Union (EU) er Norges viktigste handelspartner, og en sterkere integrasjon mot EU vil være positivt for norsk og europeisk næringsliv, handel og utvikling. Med fri bevegelse over landegrensene øker også forståelse, toleranse og mangfold. ”De fire friheter” som EUs økonomiske samarbeid bygger på, er på denne måten et viktig fundament for fred og demokrati.

Internasjonalt samarbeid må alltid balanseres mot prinsippet om at avgjørelser skal tas nærmest de borgerne avgjørelsene gjelder. Venstre er grunnleggende positiv til EU som en arena for samarbeid, freds- og demokratibygging over landegrensene i Europa, men mener EU i dag driver detaljregulering på mange områder som bør avgjøres lokalt og nasjonalt. Eksempelvis bør mye av landbruks- og regionalpolitikken flyttes nærmere borgerne, og tilpasses lokale behov og forutsetninger.

Det ligger ikke til rette for å starte en ny EU-debatt i Norge de nærmeste årene. Derfor vil Venstre at Norge skal videreutvikle samarbeidet med EU basert på EØS-avtalen.

Jeg klarer ikke å se at dette er et nei-standpunkt! Etter helgen er jeg (heldigvis) ikke lengre medlem av et nei-parti, men et parti som sier hei til EU og mener at EU er et glitrende prosjekt, men av en eller annen merkelig grunn mener at Norge ikke bør søke om medlemskap før tidligst i 2013. Ikke minst har Venstre for første gang på 37 år en partileder som er EU-tilhenger. Lars Sponheim annonserte også at hvis EU-saken blir aktuell i løpet av perioden vil Venstre kalle inn til et ekstraordinært landsmøte og da er han 95% sikker på at partiet sier ja!

10 kommentarer

Filed under EU

10 responses to “Venstre sier hei til EU

 1. Litt trist i dag, ja…

  Ikke sint, bare veldig, veldig skuffet…

  Nå er det bare å krysse fingrene og håpe at valget blir alt annet enn et EU-valg. Og da gjerne et miljøvalg, et skolevalg eller et småbedriftvalg…

 2. Målet er klart og veien blir til mens vi går. Om vi tar mange små skritt eller få store sprang er ikke avgjørende.

 3. Lars Mediaas

  Det er ikke til å komme fra at Sponheim har skuffet og bidratt til fire nye år med forvirring om hvor Venstre egentlig står og hva dere vil.

  Men det du siterer var slett ikke ille. Neste gang får dere lage et kompromiss som samler partiet bak et Ja-standpunkt, hvis avstanden ikke er større enn dette!

 4. Det blir kraftig mobbing over uklarheten når du kommer hjem. Hei til EU var en glitrende beskrivelse av det som skjedde.

  Til ja-delegatene som stemte nei er det bare en ting å si: Feigt, feigt, feigt!

 5. Matias Eilertsen

  Veldig god overskrift…

  Selv er jeg svært delt i EUspørsmålet, jeg har lenge vært en kontant nei-mann. Men i den siste tiden har jeg driftet mot et tja, og nå, som Venstre, er jeg nok en Hei-mann…

 6. tittelen på det her innlegget var herlig! mulig det er fordi jeg er litt mer språknerd enn hva godt er, men uansett: hadde aldri forventa å bli i godt humør av en eu-tilhengers innlegg 🙂

 7. Takk for hyggelige tilbakemeldinger på blogginnlegget. Artig å høre at selv EU-tilhengere kan være morsomme;)

 8. Tilbaketråkk: JTK - Politikkweb » Reaksjoner etter landsmøtet

 9. Tilbaketråkk: Takk for flotte år i Unge Venstre « Jonas Stein Eilertsen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s