Mitt innlegg på Venstres LM

jonasogsponheimHar nettopp holdt innlegg på Venstres landsmøte. Her er innlegget mitt:

Kjære landsmøte

Finanskrisen er alvorlig, men dessverre har den overskygget to kriser i verden som krever enda mer politisk handlekraft og visjoner: klimakrisen og fattigdomskrisen.

Den ubehagelige sannheten er at løsningen for den ene krisen kan forverre den andre krisen. For utvikling trenger fattige land mer og billig energi, for å løse klimakrisen må vi bruke mindre energi og energien må bli dyrere. Da er det i hvert fall vår fordømte plikt i verdens rikeste land til å legge om til en massiv storsatsning på fornybar energi og utvikle teknologi som reduserer CO2-utslipp.

Det viktigste som skjer i 2009, er (tro det eller ei) ikke stortingsvalget i Norge, det er faktisk heller ikke Europaparlamentsvalget. Men det København-møtet i desember. Verden må ha en Kyoto II! Jeg er glad for at det er Barack Obama og ikke Bush som forhandler på vegne av  USA, likevel er det ingen tvil om klimaets beste venn i København kommer til å være den Europeiske Union. Vi som er delegater på dette landsmøtet må være klar på at overnasjonalitet er helt avgjørende for å løse klimakrisen. Vi må si ja til de virkemidlene som trengs for å løse klimakrisen, og den ubehaglige sannheten (i hvert fall for enkelte her) er at EU er at av de viktigste virkemidlene.

Men uavhengig av København, har vi et stort ansvar med vårt stortingsvalgprogram, vår stortingspolitikere og med våre lokale folkevalgte, Venstre må være det fremste partiet som går i bresjen for de gode klimaløsningene, men vi må også være partiet som tør å fortelle noen ubehagelige sannheter. F.eks. det må bli dyrere å kjøre bil i våre storbyer.

Da regjeringen som en del av klimaforliket i fjor sommer satte opp bensinprisen opp med 10 øre, ble det ramaskrik og Frp gikk frem 6-8 prosent. Jeg er rystet! Det utgjør 100 kr. i året for en vanlig norsk familie. Nå har vi en rimelig udugelig regjering og midlene skulle vært øremerket gode miljøtiltak som bedre kollektivtrafikk, mer støtte til fornybar energi eller subsidier av varmepumper. Det likevel skremmende.

Problemet er at selv her er vi nesten ikke tøffe nok. Når man endelig gjennomfører en del radikale klimatiltak som rushtidsavgift eller Venstres skifte fra rød til grønn skatt vil det bli mye ståhei i begynnelsen, men etter hvert vil de aller fleste trives bedre i lavutslippssamfunnet. Jeg tror faktisk det kan bli litt som røykeloven. Det var mye ståhei, men kjenner du noen som i dag vil fjerne røykeloven? Røykeloven er en liberal frihetsreform og det samme må Venstres klimatiltak være.

For å avslutte skal jeg gjøre noe jeg aldri har gjort før på et landsmøte. Jeg skal avslutte med et dikt. Inger Hagerup var jo radikal og miljøpolitikken må vi også være radikale:

Det haster, det haster idag!
Vær utålmodig, menneske!
Sett dine egne spor!
Det gjelder vårt evige, korte liv.
Det gjelder vår jord.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under EU, Miljø

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s