Venstre bør si ja til EU

CB015978Til helgen er det landsmøte i Venstre. Det kommer til å bli en stor og jevn debatt rundt hvordan partiet skal forholde seg til spørsmålet om medlemskap i den Europeiske Union. I dag kan vi lese i Dagbladet at selv om nordmenn er negative til EU, er det nå flertall blant Venstres velgere for medlemskap. 51% sier ja, og 47% sier nei. Jeg tror også det fort kan bli resultatet av avstemningen på helgens landsmøte.

Jeg satt selv i programkomitéen som med 5-3 har innstilt på ja til EU (Lars Sponheim var avholdende). For et liberalt parti er det et grunnleggende prinsipp at staten og myndighetene er til for enkeltmennesket. Selv om EU holder på med for mye detaljregulering på enkelte områder, er det ingen tvil om at på kjerneområder som miljø, global økonomi, sikkerhet, forsvar o.l. er ikke nasjonalstaten i stand til å sikre og beskytte enkeltmenneskets interesser. Da er det helt naturlig for oss liberalere å tenke at svaret er å skape flere overnasjonale løsninger.

I en verden hvor problemene er globale, holder ikke lenger nasjonalstatens virkemidler mål. Nasjonalstatens virkemidler mot globale problemer blir som å felle trær med barberblad. En global styring med FN er et naturlig mål på lang sikt, men hva nå? Hva med morgendagens utfordringer? Vi vet at finanskrisa er ikke noe en nasjonalstat kan løse alene. EU er i dag den eneste overnasjonale organisasjonen som har de virkemidlene som trengs for å ta tak i de problemene vi står overfor. Samtidig er EU også betydelig mer demokratisk enn samtlige andre internasjonale organisasjoner.

I Unge Venstre har vi sett dette for lenge siden og vi snudde fra nei til ja i 2000. Nå er mange av våre tidligere tillitsvalgte blitt en del av Venstre-systemet, samtidig som mange Venstre-medlemmer har blitt mer ideologisk bevisste. I 2005 tapte ja-sida i Venstre med bare 3 stemmer. Denne gangen skal vi vinne, og vi gjør det fordi vi som liberalere har selvtillit nok til å tro at vi kan gjøre en forskjell og fordi vi vil være med og forme vår egen fremtid. Og det er nettopp en slik offensiv EU-holdning som gjør at Venstre vil bli Norges mest spennende ja-parti.

Det blir en spennende og engasjerende helg. Jeg gleder meg!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under EU

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s