Jagland – en politisk helt

Thorbjørn JaglandThorbjørn Jagland er ikke som alle andre politikere. Han tør der andre tier. Han har analyser og engasjement om store og prinsipielle politiske spørsmål og lar seg ikke trege ned i politiske småligheter.  I motsetning til mange nikkedukker for regjeringen fyller Jagland sitt embede som stortingspresident og forsvarer av det norske demokratiet på en beundringsverdig måte. Han tør å ta debatter som ingen andre norske politikere tørr å snakke om. Jeg er ikke alltid enige med han (vi er jo tross alt ikke medlemmer av samme parti). Men spesielt i demokrati og utenrikspørsmål er jeg nesten alltid enig med Throbjørn Jagland. I løpet av de siste årene har han skrevet artikler som:

 1. Hvorfor Norge trenger Europa?
 2. Noreg bør bidra
 3. Innfør global karbonskatt
 4. Tyrkia må inn i EU
 5. Islamofobi vårt nye spøkelse
 6. Tilbake til folkeretten
 7. EU er en union for fred

Nå er sluggern fra Lier tilbake og tar et oppgjør med sin etterfølger på førsteplassen til Buskerud Ap, Martin Kolberg. – Det finnes ikke noen trussel fra islam i Norge, men det er fullt mulig å oppkonstruere en trussel, sier Jagland til NRK om utspillene fra partiledelsen den siste tiden. Selvfølgelig har Siv Jensen hevet seg på og prøver å latterliggjøre Jagland.

Jeg kommer virkelig til å savne Thorbjørn Jagland i norsk politikk fra høsten av.  Jeg er selvsagt medlem i facebook-gruppen, Jagland as the new secretary- general in the Council of Europe.  Heldigvis vil han fortsatt være leder av Nobelkomitéen. Da får vi håpe at han ikke gjør som Kristin  Halvorsen sier, og deler ut en velfortjent fredspris til EU.

Hva mener du? Er Jagland en politisk helt? Eller burde han vært mer lojal ovenfor sitt eget parti?

Reklamer

4 kommentarer

Filed under Demokrati, EU, Utenriks

4 responses to “Jagland – en politisk helt

 1. arve reklev

  Ja, Jagland er en helt. Ap bør nå finne en annen strategi for å handtere «innvandrerproblemet»

  Hva er vitsen med å sloss om de 30% minst intelligente av velgerne. Mellom 20 og 30% vil stemme FRP uansett. Ap gjør derfor lurt i å prøve å kapre en størst mulig andel av de 70% av velgerene som ikke kan tenke seg å stemme på FRP. Utspill som bekjempelse av radikal Islam (som heller burde vært beskrevet som konservativ Islam) skyver mange velgere til andre partier.

  Ap bør jobbe for at innvandrere blir det de egentlig er: en ressurs. Med den skepsis og byråkrati disse blir møtt med i Norge mister de jo helt motet og blir en belastning. Å la mennesker oppholde seg på asylmottak uten noe fornuftig å ta seg til virker ødleggende på selv den sterkeste.

 2. Iver Ørstavik

  Jeg synes også dette var et beundringsverdig utspill.

  Kolbergs utspill fremstår derimot for meg som et knefall for Frps politiske fiske i rørt vann. Jeg vil også tro at dette knefallet ikke gir Ap noen særlig gevinst. De som kjøper denne retorikken vil neppe betrakte Ap som noe foregangsparti i slike saker. Jensen har faktisk et godt poeng når hun ber Ap bestemme seg for hvilken linje de faktisk skal lege seg på i innvandrings- og integrasjonsspørsmål. Etter min mening står de desverre alt for nærme Frp i disse spørsmålene.

  For ordens skyld: Jeg mener absolutt at vi må stille krav til innvandrere om respekt for norsk lov og mer uformelle sider ved den kultur som bærer vårt samfunn. Men vi fremmer ikke slik respekt ved selv å basere vår kontakt med innvanrermiljøet på billige og tvilsomme generaliseringer som nettopp sauser sammen ulike saker og skjærer alle over samme ubrukelige kam.

  Jagland sier rare ting innimellom, men står fram med en integritet og verdiforankring som kanskje de fleste andre politikere mangler.

 3. jonasliberal

  Veldig gode analyser fra Arve og Iver. Jeg både håper og tror at ihvertfall 50-60% av velgerne er for intelligente til å kjøpe denne billige retorikken.

  Samtidig viser denne saken at Ap har et visst «brunskjær» ihvertfall blant sine velgere, medlemmer og til en viss grad tillitsvalgte. Jmf. mitt tidligere blogginnlegg om Karita: https://jonasliberal.wordpress.com/2009/02/17/fremmedfrykt-i-arbeiderpartiet/

 4. oda

  Ap er ikke noe annet enn en rusten «værhane» som dreier dit folkemeningen peker. Det AP kan trenger mest av alt er olje til stetten. de har brukt flere år på å dreie dit FRP har pekt i lang tid.
  Som værhane er AP misslykket, AP bør holde seg til det de kan best av alt, å være en totalitær statsmakt med partiprogrammet sitt flettet inn i rikskanalen og barne skolen.
  Kamerat Bresjnev her kommer AP.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s