Hva skjedde på Venstres landsstyremøte?

Flag of European UnionI helgen var det landsstyremøte i Venstre. Som jeg tidligere har skrevet om, ble det EU-debatt. Siden Unge Venstres leder, Anne Solsvik, var på reise i Afghanistan sammen med de andre ungdomspartilederene, var jeg fungerende leder for Unge Venstre denne helgen. Jeg møtte i sentralstyret i Venstre for første gang på fredagen og var sammen med Christoffer Torris Olsen i LS på fredag-søndag.

Vi visste vel før møtet at det ikke kom til å bli flertall før møtet. Rett og slett for mange nei-folk i utgangspunktet i LS. Dessuten stod ja-sida svakt før avstemmingen. Ja-mannen Torbjørn Kolås kom f.eks. ikke og istedetfor ei nei-dame fra S&F. 3 ja-folk (Alfred Bjørlo, Guri Melbyog Torild Skogsholm) måtte gå før EU-avstemmingen. Iselin Nybø fra Rogaland følte at hun måtte følge sitt fylkeslag (selv om hun er i tenkeboksen), og dermed stemme mot (noe hverken Erik Ringnes (ja-fylket Hedmark) eller Sindre Mork (fra ja-fylket Østfold) følte og stemte nei).

Dessuten kom nei-sida med sitt ultramoderate forslag, noe Anne Solsvi har kalt for feigt og pinglete. Som er et slags vi er mot EU-medlemskap (men EU er et veldig bra prosjekt), men har ikke noen spesiell grunn annet enn at det ikke er flertall i folket for det.  Nei-sida brukte ikke et eneste argument mot norsk medlemskap, bare at det ikke var riktig for partiet/ikke riktig tidspunkt. Dette gjorde at noen moderate ja-folk (Trond Hansen Riise fra Møre & Romsdal og Jon Gunnes (Sør-Trøndelag)) støttet dette. Samtidig som at noen usikre (som f.eks. Øystein Nilsen) støttet dette forslaget. Mao. ville vi ikke vært så langt unna 50/50 før LM. Også i 2005 var klart nei før i LS (noe som ikke er så rart iogmed at f.eks. finnmark har like mange som oslo), og ja-sida tapte med bare 3 stemmer på landsmøtet.

Det viktigste med helgen var at vi knuste noen myter på nei-sida (som gjør at vi kanskje kan vinne moderate). Jeg fikk bl.a. ros fra Trine for å bidra til en veldig godt debattklima og en skikkelig diskusjon om EU-saken. Det begynner å bli klart at det ikke kommer til å være så stor krise om partiet er moderat mot eller moderat for EU-medlemskap og ingen på ja-sida tror at Venstre over natten skal bli en kampanjeorganisasjon for norsk EU-medlemskap om vi f.eks. vinner 110-108. Det skal være rom for ja og nei i Venstre.

Likevel er jeg forsiktig optimist før LM.  Ja-folk bruke tida på talerstolen på å snakke politikk og ikke taktikk, slik nei-sida gjør. De har delvis gitt opp med politiske argumenterer og argumenterer ikke lengre hvorfor det er politikk som bør avgjøre Venstres holdning til EU, men taktikk. Vi skal komme med de beste argumentene. Vi trenger EU for å løse klimakrisen, finanskrisen og sikre demokrati og stabilitet i Europa. Som alltid er vi liberalere fremtidsglade og som Lars Sponheim sa i 2007: Klarer EU å ta imot Tyrkia på en ordentlig måte, da må jeg gå mange og lange turer på Hardangervidda for å prøve mitt eget EU-standpunkt. Jeg tror ikke Sponheim snur denne gangen, men på sikt er det ikke tvil om at både Venstre, Tyrkia og Norge hører hjemme i Europa.

Reklamer

7 kommentarer

Filed under EU

7 responses to “Hva skjedde på Venstres landsstyremøte?

 1. Lars

  Det er mange som har sagt at de skal gå i tenkeboksen dersom EU gjør det ene eller det andre; Blir gode på miljø, åpner for Øst-Europa eller Tyrkia. Men hver gang EUs politikk blir bedre og bedre, finner de samme menneskene nye, men denne gangen taktiske, unnskyldninger.

  Godt å se at ja-sida i Venstre tar ansvar for å pushe partiet til å ta et politisk standpunkt. Rollen til et politisk parti er ikke å passivt vente på hva velgerne «ønsker», det er å ta de politiske standpunktene de mener er riktige, fremme dem og forsvare dem i en offentlig debatt.

  Det blir flaut dersom Venstre drar en FrP og ikke er villig til å stå for meningene sine. For en desillusjonert AP-velger blir det da garantert uaktuelt å bytte side…

 2. jonasliberal

  Jeg er helt enig med deg, Lars. Du er nok også typen velger som Lars Sponheim sa at han var på jakt etter i denne valgkampen. Han mener (helt rett) at mange moderate Ap-velgere burde velge Venstre. Hvis vi da legger til de mer moderate Høyre-velgerne vi fikk forrige gang, så er fellesnevneren at begge gruppene er EU-tilhengere.

  Ikke minst trenger Norge et liberalt sentrumsparti som er glad i fremtiden og i Europa.

 3. Janas

  Det er vil ikke mulig å mene at ja er liberalt mens nei ikke er det? Om du er liberal handler mest om du sloss for personvern og borger- og menneskerettigheter for alle. Nei siden i Venstre gjør jo det, gjør de ikke? Og så kan vi vel si at datalagringsdirektivet som ikke engang alle de librale i EU stemte mot er en enkeltgrunn god nok til at Norge skal holde seg utenfor….

 4. Tilbaketråkk: Ble valgt :-) « Erlend Sand’s Europablogg

 5. Janas

  «Året har allerede blitt kjempespennende – samme helg hadde Venstre landstyremøte som sa tja til EU.»
  Dette er feil, det er jo ikke et tja, det er et nei: Sitat: «»Det ligger ikke til rette for å starte en ny EU – debatt i Norge de nærmeste årene. Derfor vil Venstre at Norge skal videreutvikle samarbeidet med EU basert på EØS – avtalen.» Å ikke ville søke om medlemskap er jo å si nei til å søke om medlemskap….

 6. Godt håndverk

  janas skrev:
  «Dette er feil, det er jo ikke et tja, det er et nei»

  Det tyder på godt håndverk på nei-siden i Venstre hvis selv lederen i Europeisk Ungdom lar seg lure til å tro at det soleklare NEI-standpunktet egentlig er et tja-standpunkt.

  Vi får skylde på at han er ny i jobben…

 7. jonasliberal

  Her er vedtaket til LS

  [Marker]1.1.1        EU og EØS[Marker]
  Den Europeiske Union (EU) er Norges viktigste handelspartner, og en sterkere integrasjon mot EU vil være positivt for norsk og europeisk næringsliv, handel og utvikling. Med fri bevegelse over landegrensene øker også forståelse, toleranse og mangfold. ”De fire friheter” som EUs økonomiske samarbeid bygger på, er på denne måten et viktig fundament for fred og demokrati.

  Internasjonalt samarbeid må alltid balanseres mot prinsippet om at avgjørelser skal tas nærmest de borgerne avgjørelsene gjelder. Venstre er grunnleggende positiv til EU som en arena for samarbeid, freds- og demokratibygging over landegrensene i Europa, men mener EU i dag driver detaljregulering på mange områder som bør avgjøres lokalt og nasjonalt. Eksempelvis bør mye av landbruks- og regionalpolitikken flyttes nærmere borgerne, og tilpasses lokale behov og forutsetninger.

  [Marker]1.1.2        Spørsmål om norsk medlemskap i EU[Marker]
  Det ligger ikke til rette for å starte en ny EU-debatt i Norge de nærmeste årene. Derfor vil Venstre at Norge skal videreutvikle samarbeidet med EU basert på EØS-avtalen.

  Hvis spørsmålet om EU-medlemskap blir aktualisert, er det et ufravikelig prinsipp for Venstre at det bare kan avgjøres av Stortinget etter en ny folkeavstemning. Både spørsmålet om eventuelle forhandlinger med EU om medlemskap, og en eventuell ferdig forhandlet avtale må legges fram for det norske folk i to separate folkeavstemninger. Utfallet av disse vil være bindende for Venstres stortingsrepresentanter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s