Venstre kan bli Norges JA-parti

eu-flagg-trekvart-happeI april skal Venstre ta stilling til om partiet skal si ja eller nei til norsk EU-medlemskap. Dette kan være starten på et glødende JA-parti. Unge Venstre er det eneste føderalistiske partiet i Norge, og det er føderalismen som vil være den naturlige veien til Venstre. Det vil være en stemme som trengs i den norske EU-debatten.

Jeg er ikke i tvil om at i fremtiden vil Venstre være et ja-parti. Jeg har også tro på at et flertall av delegatene på Venstres landsmøte ville stemt ja i en folkeavstemning. Følger delegatene sin overbevisning vil det bli flertall for medlemskap. Det er imidlertid mange sterke Venstre-personligheter som er motstandere. De bruker argumenter om at EU holder på med for mye detaljregulering og at mer makt bør flyttes lokalt. Som liberalere er det noe både jeg og andre i Unge Venstre vil skrive under på.

Et annet problem for Venstre er vår EU-historie. Partiet ble splittet på EEC-saken i 1972. Det førte til en halvering av partiet og 24 år med maksimum 2 stortingsrepresentanter (og 8 år utenfor Stortinget). Nå er imidlertid Venstre blitt revitalisert og begynner å gjenerobre posisjonen som det liberale sentrumspartiet i norsk politikk. Det er en type parti som i Europa stort sett har mellom 10-25% av stemmene. Det som imidlertid kjennetegner de liberale i Europa, er at de alle sammen er glødende EU-tilhengere.

Jeg satt selv i programkomitéen som med 5-3 har innstilt på ja til EU (Lars Sponheim var avholdende). For et liberalt parti er det et grunnleggende prinsipp at staten og myndighetene er til for enkeltmennesket. Selv om EU holder på med for mye detaljregulering på enkelte områder, er det ingen tvil om at på kjerneområder som miljø, global økonomi, sikkerhet, forsvar o.l. er ikke nasjonalstaten i stand til å sikre og beskytte enkeltmenneskets interesser. Da er det helt naturlig for oss liberalere å tenke at svaret er å skape flere overnasjonale løsninger.

I en verden hvor problemene er globale, holder ikke lenger nasjonalstatens virkemidler mål. Nasjonalstatens virkemidler mot globale problemer blir som å felle trær med barberblad. En global styring med FN er et naturlig mål på lang sikt, men hva nå? Hva med morgendagens utfordringer? Vi vet at finanskrisa er ikke noe en nasjonalstat kan løse alene. EU er i dag den eneste overnasjonale organisasjonen som har de virkemidlene som trengs for å ta tak i de problemene vi står overfor. Samtidig er EU også betydelig mer demokratisk enn samtlige andre internasjonale organisasjoner.

I Unge Venstre har vi sett dette for lenge siden og vi snudde fra nei til ja i 2000. Nå er mange av våre tidligere tillitsvalgte blitt en del av Venstre-systemet, samtidig som mange Venstre-medlemmer har blitt mer ideologisk bevisste. I 2005 tapte ja-sida i Venstre med bare 3 stemmer. Denne gangen skal vi vinne, og vi gjør det fordi vi som liberalere har selvtillit nok til å tro at vi kan gjøre en forskjell og fordi vi vil være med og forme vår egen fremtid. Og det er nettopp en slik offensiv EU-holdning som gjør at Venstre vil bli Norges mest spennende ja-parti.

Første runde blir til helgen på Venstres landsstyremøte. Det blir en spennende og engasjerende helg. Jeg gleder meg!

Reklamer

2 kommentarer

Filed under EU

2 responses to “Venstre kan bli Norges JA-parti

  1. Tilbaketråkk: Hva skjedde på Venstres landsstyremøte? «

  2. Tilbaketråkk: EØS-tilværelsens uutholdelige letthet «

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s