På tide med et supernæringsdepartement?

general2Høyre har satt ned et utvalg som vil se på hvordan regjering er organisert. Et av forslagene er å gjøre Næringsdepartementet til et superdepartement, hvor landbruksdepartementet og Fiskeridepartementet er underlagt.  Etter min mening er dette et meget godt forslag, ikke fordi jeg tror at man vil spare så mye penger eller administrasjon, men det vil vri holdningen til landbruk- og fiskeripolitikk.

Det største problemet med å ha egne departement for landbruk- og fiskerinæring er at fokuset til departement automatisk blir mer fokusert på særegenheter ved næringene, enn på at det faktisk skal være næringsdepartementer. Mao. landbruksministeren (spesielt når han eller hun er fra Sp) er mer opptatt av å få mer subsidier enn å tenke næringspolitikk med mindre subsidier. Det største problemet er likevel innenfor fiskeridepartementet som i altfor stor grad har vært styrt av sjarkromantikk og distriktspolitikk enn å tenke på hvordan Norge skal ha en konkurransedyktig fiskerinæring i en ekstremt hard internasjonal marked.

Et annet forslag som jeg fikk gjennomslag for i Venstres stortingsvalgprogram er forslaget om å erstatte dagens olje- og energidepartement med et energi- og klimadepartement som skal ha ansvar for tillatelser og virkemidler for energiproduksjon og klimagassreduksjoner. Nok en gang er det nødvendig og skifte fokus fra oje til fornybar energi.

Hva mener du? Er dette gode forslag? Eller er dagens departementstruktur god nok?

Reklamer

4 kommentarer

Filed under Økonomi

4 responses to “På tide med et supernæringsdepartement?

 1. Godt å se at mine twitterfeeds inspirerer liberalister til politisk tenkning. 😉

  Men dette er et dårlig forslag som gjør at Høyre nok en gang tryner utenfor storbyene.

  Du sier at bønder og fiskere kun tenker subsidier. Hva med det fantastiske, frie, markedstyrte næringslivet ditt – som nå får stappa skattebetalernes penger oppigjennom røven – og enda trygler de om mer…!

  De såkalte markedsliberalistene står for den desidert største subsidiesluken, så dine påstander blir litt far fetched.

  Snakkes! 🙂

 2. @Bernt: Kapitalister er jo kapitalismens største fiende. Det vet vi fra før 🙂

  Jonas sier forøvrig ikke at bønder og fiskere kun tenker subsidier. Han sier at ministerne kun tenker subsidier eller særordninger, og det er ikke veldig langt fra sannheten. Norsk landbruk og fiskeri hadde hatt godt av mer markedstenking.

 3. jonasliberal

  @Bernt: Veldig bra at du bruker Twitter! Og ja, det var takket være din twitter-feed at jeg fikk tipset om å dette forslaget fra Høyre. Som forøvrig er noe jeg har hørt snakk om fra flere.

  Jeg er nok ikke på linje med de som vil spytte så mye penger inn i markedet. Er nok mer på linje med en av de kuleste liberalerne i Europe, Sveriges næringsminister Maud Olofsson (fra svenske Centern, som nok ikke har så mye til felles med norske Senterpartiet):

  Regjeringen i Stockholm nekter å gi General Motors (GM) i USA kriselån som GM hevder må til for å berge bilprodusenten Saab fra konkurs, slo nærings- og energiminister Maud Olofsson fast på en pressekonferanse sammen med sin statssekretær onsdag.

  – Velgerne valgte meg fordi de ville ha førskolelærere, politi og sykepleiere, ikke for å kjøpe bilfabrikker som går med tap, sier hun. Den svenske regjeringen stenger dermed døren for å overta Saab.

  – Vi spiller ikke monopol. Det er ordentlige penger det handler om, som skattebetalerne har betalt i håp om å få bedre skoler og annet, slår hun fast.

 4. Bernt Sønvisen

  I motsetning til Jonas, klarer jeg ikke å mobilisere noen større entusiasme for den sittende svenske regjeringen. Jeg er desverre ikke i stand til å se at de imponerer på noe som helst område.

  Saab er et godt eksempel. Den svenske regjeringen er fullstendig passiv, helt uten initiativ eller forslag eller vilje til noe som helst.

  Resultatet blir trolig at tusenvis av arbeidere settes på porten, nasjonal prestisje og industrihistorie kommer til å dunste vekk – sammen med velgertilslutningen til de borgerlige partiene. Over og ut for Saab – over og ut for Fredrik Reinfeldt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s